Tuesday, August 9, 2022
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță: Suntem ca într-un război. Avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 noiembrie 2021

Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a declarat joi, 11 noiembrie, că „suntem ca într-un război”, referindu-se la pandemia de COVID-19, inamicul fiind „virusul”. El a reiterat că singura „armă” pentru a opri pandemia este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Suntem ca într-un război. Chiar dacă noi nu vedem cu ochiul liber acest inamic, vedem cât de mult rău poate să facă şi acest inamic este virusul. Dar noi avem o armă la îndemână care se numeşte vaccin. Unii ştiu să folosească deja această armă, ştiu cum să se apere şi s-au vaccinat.

Sunt încă multe persoane care sunt ezitante, cărora le e frică să folosească acestă armă şi înţelegem acest lucru. Din acest motiv suntem aici, să le arătăm oamenilor cum să folosească această armă, în final cum şi de ce trebuie să se vaccineze.

Dacă nu facem acest lucru, acest inamic va avea mână liberă, va avea drum liber să infecteze în continuare mii de oameni, să genereze multe cazuri grave, care au nevoie de spitalizare, de internare în secţia de Terapie Intensivă… vedem că în momentul de faţă capacitatea secţiilor de Terapie Intensivă este la maxim şi în fiecare zi sute de români mor din cauza COVID-19 pentru că au fost expuşi acestor teorii ale dezinformării și pentru că nu am reuşit să îi convingem la timp de beneficiile şi importanţa vaccinării”, a declarat Gheorghiță joi, 11 noiembrie.

Situația paturilor ATI

În data de 11 noiembrie, la nivel național există 1.721 de paturi de ATI destinate pacienților COVID-19, în București fiind avizate de DSP 392 astfel de paturi, după cum a transmis astăzi Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

1.772 paturi ATI sunt ocupate la nivelul întregii țări, astfel că la acest moment nu este disponibil niciun pat liber de ATI, altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2.

În schimb, la nivel național există o rezervă operațională de 171 paturi ATI destinate pacienților de COVID-19, acestea fiind activate în dinamică acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale.

Autoritățile dau asigurări că se lucrează în continuare pentru operaționalizarea și asigurarea personalului medical necesar pentru alte paturi ATI care vor fi disponibile în zilele următoare.

„Menționăm faptul că în procesul de operaționalizare a unor noi paturi ATI se pune accent pe cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și care sunt și confirmate cu SARS-COV-2 pentru că în aceste cazuri respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”, potrivit GCS.

Amintim că în ultimele 24 de ore, s-au vaccinat împotrivat coronavirusului 82.151 de cetățeni. Dintre aceștia, 25.289 de cetățeni au fost imunizați cu prima doză de vaccin, la rapel s-au prezentat 33.612 oameni, iar alte 23.250 de persoane și-au făcut și a treia doză de ser, așa numita doză booster.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW