Tuesday, April 23, 2024
Jurnalism corect


Valeriu Gheorghiță, după decizia EMA: Doză înjumătățită de vaccin de la Moderna pentru booster

By Matthew Garvey , in Fara categorie , at 26 octombrie 2021

Valeriu Gheorghiță a anunțat marți, 26 octombrie, că persoanele care vor opta pentru doza 3 de vaccin anti-COVID-19, produs de compania Moderna, vor primi o cantitate înjumătățită față de primele două doze, potrivit recomandărilor emise luni de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). 

Coordonatorul Campaniei de Vaccinare a precizat că a convocat o ședință a Comitetului Național de Vaccinare (CNCAV) pentru a adopta recomandarea EMA.

Probabil, cel mai devreme, începând cu săptămâna viitoare, vom recomanda administrarea unei doze înjumătățite de vaccin de la Moderna pentru doza de booster după minim 6 luni, ceea ce echivalează o doză de 50 de micrograme, comparativ cu 100 de micrograme cât este doza anterioară”, a declarat Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferințe de presă susținută la Guvern.

Luni, EMA a aprobat administrarea dozei booster din vaccinul produs de Moderna, la un interval de 6 luni de la finalizarea schemei inițiale de vaccin, pentru persoanele cu vârsta mai mare de 18 ani.

Datele studiilor arată că a treia doză de vaccin Moderna, administrată de la 6 până la 8 luni de la cea de-a doua doză, a dus la o creștere a nivelului de anticorpi la adulți(…)Doza booster trebuie să fie înjumătățită față de dozele utilizate pentru schema inițială de vaccinare”, potrivit EMA.

CNCAV a transmis că 1.747 de persoane s-au vaccinat luni cu a treia doză din vaccinul produs de Moderna. Până acum, persoanele care optau pentru vaccinarea cu doza 3 din vaccinul Moderna primeau aceeași cantitate de ser ca la primele 2 doze.

Cei care au făcut doză întreagă, nu este nicio problemă, nu este contraindicație, însă Moderna a depus date care arată că, la această doză înjumătățită, imunogenitatea e similară cu o doză întreagă, însă reactogenitatea e mai redusă. Practic, frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât cu doză întreagă”, a explicat coordonatorul Campaniei de vaccinare.

CITEȘTE ȘI: Vaccinul produs de Moderna este eficient la copiii cu vârste între 6 și 11 ani

 Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW