Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vaccinarea reduce cu 90% spitalizarea și decesele cauzate de COVID-19 – studiu

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 11 octombrie 2021

Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 reduce cu 90% spitalizarea și decesele cauzate de COVID-19, inclusiv varianta Delta, arată un studiu de amploare realizat în Franța, ale cărui rezultate au fost publicate luni, 11 octombrie, potrivit The Local.

Cercetarea publicată luni – axată pe prevenirea formelor severe de COVID și a decesului, nu a infecției propriu-zise – a analizat 22 de milioane de persoane, cu vârsta peste 50 de ani, și a constatat că vaccinații au avut cu 90% mai puține șanse să fie spitalizați sau să moară din cauza bolii. Rezultatele confirmă alte studii similare din SUA, Marea Britanie și Israel, dar cercetătorii francezi susțin că lucrarea lor este cel mai mare studiu de acest fel de până acum.

Datele au fost colectate încă din decembrie 2020, când a început campania de imunizare în Franța. Au fost comparate datele obținute de la 11 milioane de persoane vacciante și alte 11 milioane nevaccinate. Participanții au format perechi de câte două persoane din aceeași regiune, având aceleași vârstă și sex, una fiind inoculată și alta nu. Evoluția situației a fost urmărită până în data de 20 iulie.

La 14 zile după rapel, riscul de a dezvolta o formă severă de COVID-19 a fost redus cu 90% la persoanele imunizate. În cazul variantei Delta, persoanele de peste 75 de ani prezentau o protecție de 84%, iar cele de 50 – 75 de ani o protecție de 92%. De menționat este că varianta Delta a devenit dominantă în Franța în luna iunie, așa că ar trebui incluse și informațiile culese în lunile august și septembrie.

Studiul a luat în considerare doar vaccinările cu serurile Pfizer, Moderna și AstraZeneca, nu și inoculările cu serul monodoză Johnson&Johnson. Rezultatele arată, de asemenea, că în perioada de studiu – până la cinci luni – protecția dată de vaccin nu a scăzut.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *