Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Conturile Primăriei Capitalei, deblocate printr-o decizie a instanței 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 mai 2022

Primăria Capitalei va putea relua plățile în contul proiectelor de investiții, după ce Judecătoria Sector 5 a decis miercuri, 25 mai, suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda, a anunțat primarul general, Nicușor Dan. 

În același timp, edilul a ținut să precizeze că va continua negocierile cu familia Constanda, căreia municipalitatea trebuie să îi achite circa 125 milioane euro, în urma unei hotărâri definitive a instanței.

Pe 4 mai 2022, prin intermediul unui executor judecătoresc, Costică Constanda reluat executarea silită a Primăriei Capitalei, punând poprire pe conturi, astfel că instituția condusă de Nicușor Dan a putut face doar plăți pentru salarii și cheltuieli curente de funcționare.

A fost a doua astfel de încercare a omului de afaceri de a forța municipalitatea să-i achite datoria, precedenta fiind în mandatul de primar al Gabrielei Firea.

A doua poprire pe conturi

Primăria Capitalei a mai avut conturile blocate, tot în urma unei acțiuni a lui Costică Constanda, până în mai 2021. Administrația Firea a încercat cedarea 15.000 metri pătrați din Cartierul Francez pentru stingerea datoriei, însă s-a lovit de refuzul Consiliului General.

După mai multe tentative nereușite de a trece proiectul de hotărâre, în condițiile în care era nevoie de o majoritatea calificată, Constanda a încercat să forțeze mâna municipalității, punând poprire pe conturi.

La mai bine de un an distanță, povestea s-a repetat, de această dată în fruntea Primăriei Capitalei fiind Nicușor Dan. Față de predecesoarea sa social-democrată, Nicușor Dan nu are de gând să încheie cu Constanda un târg pentru cedarea unui anumit bun al Primăriei, ci dorește să-i achite eșalonat datoria, stabilită printr-o decizie definitivă a instanței.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *