Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Va fi sau nu confruntat guvernul Ciolacu cu moțiune de cenzură, dacă își asumă răspunderea în Parlament pe pachetul fiscal

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 24 august 2023 Etichete: , , ,

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 24 august, că executivul își va asuma răspunderea în Parlament pe legea care va cuprinde măsurile de reformă fiscală. La scurt timp după, președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că parlamentarii formațiunii pe care o conduce vor depune moțiune de cenzură. Rămâne însă de văzut dacă vor avea semnăturile necesare. Potrivit calculelor noastre, aceștia au nevoie de susținerea colegilor de la UDMR.

Asumarea răspunderii Guvernului este o procedură prevăzută de articolul 114 din Constituția României prin intermediul căreia executivul urmărește adoptarea unui proiect de lege sau program printr-o modalitate simplificată față de procedura legislativă obișnuită.

Proiectul asupra căruia executivul își angajează răspunderea nu este dezbătut și nici votat de parlamentari. După prezentarea făcută de către premier începe să curgă un termen de 3 zile în care opoziția poate introduce o moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Dacă în acest termen nu s-a introdus moțiune de cenzură sau aceasta a fost respinsă, proiectul de lege sau programul se consideră adoptat și merge la promulgare la Președintele României. Dacă moțiunea de cenzură este adoptată, Guvernul este demis și proiectul sau programul este considerat respins.

Drulă vrea moțiune, dar trebuie să-și caute semnăturile

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin un sfert din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, în actuala legislatură fiind vorba de 117 semnături dintr-un total de 466 de parlamentari.

La scurt timp după anunțul făcut de Marcel Ciolacu, președintele USR, Cătălin Drulă, a anunțat că parlamentarii formațiunii sale vor depune moțiune de cenzură.

„De aproape trei luni, Marcel Ciolacu este premierul vorbelor. Anunţă acţiuni spectaculoase doar pe vorbe. Dacă avea curaj să desfiinţeze sinecurile şi să oprească risipa, o făcea până acum, dar nu are. Presiunea din partea clientelei de partid e prea mare. A anunţat sesiunea extraordinară pentru eliminarea pensiilor speciale, dar nu a făcut-o pentru că nu îndrăzneşte să supere privilegiaţii”, a transmis Cătălin Drulă, conform unui comunicat de presă al USR.

Cu toate acestea, USR nu are nici pe departe numărul necesar de semnatari. Partidul lui Drulă are în acest moment în Parlament doar 63 de senatori și deputați. Lor li s-ar putea alătura 16 parlamentari de la Forța Dreptei, partidul lui Ludovic Orban, și 10 parlamentari de la Reper, formațiunea lui Dacian Cioloș. În total vorbim despre 89 de posibili semnatari, ceea ce înseamnă că Drulă trebuie să mai convingă alți 28 de aleși.

Cum din partidele aflate la putere – PSD și PNL – este puțin probabil ca acest, liderului USR nu-i rămân decât variantele AUR (40 de parlamentari) și UDMR (29 de parlamentari).

Partidul extremist condus de George Simion și-a anunțat deja intenția de a depune moțiune de cenzură, însă liderii USR susțin că nu vor să se mai asocieze cu acesta, după moțiunea de cenzură prin care au picat guvernul Cîțu.

Ar rămâne doar varianta UDMR. Împinși afară de la guvernare de către social-democrați și liberali, reprezentanții etnicilor maghiari sunt însă reticenți să pună umărul la depunerea unei moțiuni de cenzură, în condițiile în care un nou rând de alegeri parlamentare se apropie, ceea ce ar putea duce la formarea unei noi coaliții alături de PSD.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW