Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Utilizarea testelor de salivă în școli a fost aprobată în CNSU

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 9 octombrie 2021

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat sâmbătă, 9 octombrie, Hotărârea nr. 83 prin care se aprobă utilizarea testelor pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19 în unitățile de învățământ. 70 de milioane de teste vor ajunge în unitățile școlare din țară. 

Astfel, „testele rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă vor fi incluse în categoria stocurilor de urgență medicală de strictă necesitate, în scopul monitorizării permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul unităților de învățământ”.

Ele vor fi achiziționate din banii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, potrivit autorităților.

Context

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, 4 octombrie, că este necesară achiziția a circa 70 de milioane de teste non-invazive, pe bază de salivă, pentru a fi puse la dispoziţia unităţilor de învăţământ. Declarația era făcută în contextul în care autoritățile au decis ca școlie să nu se mai închidă automat odată ce incidența trece pragul de 6 cazuri la mia de locuitori în localitate.

Însă în același timp au fost adoptate și măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli.

În acest sens, a fost formulată o solicitare către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

CITEȘTE ȘI: Cîțu și Cîmpeanu vor cât mai repede testele pe bază de salivă în școli. Agenția Medicamentului trimite lista la ONAC luni

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW