Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


USR va depune moțiune simplă împotriva ministrului Energiei

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2022

USR va depune moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, în prima zi a sesiunii parlamentare, care va începe la 1 septembrie, a anunțat marți, 23 august, Cătălin Drulă, președintele formațiunii.

Acesta subliniază că, pe lângă ministrul Popescu, și PSD este vinovat pentru criza din energie.

„După 3 ani în care ministrul a fost doar spectator în fotoliu, românii plătesc facturi uriașe la energie și sărăcesc pe zi ce trece.

Europa de Vest adoptă măsuri care au fost propuse și în România de USR, dar între timp Virgil Popescu duce România către o iarnă extrem de dificilă. Măsurile luate de PSD și PNL au îndatorat România cu 30 miliarde lei, bani pe care îi vor plăti copiii și nepoții noștri.

Este evidentă lipsa de capacitate a lui Virgil Popescu, dar PSD e la fel de vinovat pentru criza din energie. A făcut până acum scut în jurul ministrului Popescu. Ei l-au salvat la precedentele două moțiuni depuse de USR”, a transmis Cătălin Drulă.

El a punctat că „acum e momentul (în ceasul al 13-lea) ca PSD să arate un minim de responsabilitate pentru țara pe care o guvernează”.

„Virgil Popescu trebuie demis urgent dacă vrem să trecem această iarnă cu bine”, conchide Drulă.

Anunțul vine după ce tot marți, 23 august, PSD s-a disociat de PNL în criza prețurilor la energie. Într-un mesaj de o virulență fără precedent, publicat pe pagina oficială de Facebook a partidului și atribuit deputatului Mihai Weber, PSD pasează asupra ministrului liberal al energiei, Virgil Popescu, întreaga responsabilitate a creșterii prețurilor în acest sector.

„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu! Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere. După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică”, a transmis reprezentantul PSD.

PSD nu mai vrea plafonarea și compensarea facturilor

Guvernul ar putea renunța la schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care prevede compensarea furnizorilor cu diferența dintre prețul de achiziție și cel de vânzare către populație, a transmis luni, 22 august, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

Deși în mod normal ar fi trebui să se aplice până pe 31 martie 2023, măsura ar putea fi înlocuită, după ce Guvernul a constatat că nu are fonduri suficiente pentru compensarea de tarif acordată furnizorilor. La ultima rectificare bugetară, adoptată săptămâna trecută, bugetul Ministerului Energiei a fost majorat cu doar 2 miliarde lei, în condițiile în care necesarul pentru acoperirea schemei până la finalul anului era de 31 miliarde lei.

„Pana la 1 septembrie trebuie să se vină cu un alt act normativ. Această compensare nu mai este de actualitate ținând cont de impactul de 31 miliarde lei, care este imposibil de susținut din bugetul României. Pe zona casnică trebuie să se vină cu o reglementare. Va fi o abordare pe această perioadă și o altă abordare pe anul viitor. Vom avea o discuție aplicată în coaliție”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW