Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


PSD se disociază de PNL în criza prețurilor la energie: Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu!

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 august 2022

După ce în urmă cu câteva luni au fost de acord în Guvern cu care vizează plafonarea și compensarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, social-democrații și-au schimbat acum părerea. Într-un mesaj de o virulență fără precedent, publicat pe pagina oficială de Facebook a partidului și atribuit deputatului Mihai Weber, PSD pasează asupra ministrului liberal al energiei, Virgil Popescu, întreaga responsabilitate a creșterii prețurilor în acest sector. 

„Românii nu pot duce la nesfârșit povara incompetenței lui Virgil Popescu! Virgil Popescu, ministrul Energiei, este total lipsit de idei referitor la ce măsuri ar trebui luate pentru a compensa creșterile de prețuri la energie electrică, gaze naturale și combustibil. PSD a propus încă de anul trecut soluția reglementării prețului pentru o perioadă determinată de timp, dar PNL s-a opus, alegând varianta subvenționării în condițiile unui deficit bugetar în creștere. După pierderea unui an în care datoria publică a crescut pentru a susține această compensare aleasă de ministrul Energiei, ajungem la concluzia că propunerea PSD este singura în măsură să stopeze prețurile care deja nu mai au nicio justificare economică”, a transmis reprezentantul PSD.

PSD nu mai vrea plafonarea și compensarea facturilor

Guvernul ar putea renunța la schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale, care prevede compensarea furnizorilor cu diferența dintre prețul de achiziție și cel de vânzare către populație, a transmis luni, 22 august, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

Deși în mod normal ar fi trebui să se aplice până pe 31 martie 2023, măsura ar putea fi înlocuită, după ce Guvernul a constat că nu are fonduri suficiente pentru compensarea de tarif acordată furnizorilor. La ultima rectificare bugetară, adoptată săptămâna trecută, bugetul Ministerului Energiei a fost majorat cu doar 2 miliarde lei, în condițiile în care necesarul pentru acoperirea schemei până la finalul anului era de 31 miliarde lei.

„Pana la 1 septembrie trebuie să se vină cu un alt act normativ. Această compensare nu mai este de actualitate ținând cont de impactul de 31 miliarde lei, care este imposibil de susținut din bugetul României. Pe zona casnică trebuie să se vină cu o reglementare. Va fi o abordare pe această perioadă și o altă abordare pe anul viitor. Vom avea o discuție aplicată în coaliție”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Schema de plafonare și compensare, valabilă până la 31 martie 2023

Intrată în vigoare de la 1 aprilie, schema de plafonare și compensare prevede un preț maxim la energie electrică de 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este mai mic sau egal cu 100 KWh și de maximum 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv.

La geze naturale prețul este plafonat la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul este de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar, la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru un consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW