Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


USR va amenda Legea offshore, pentru ca banii din exploatarea gazelor să ajungă în pensiile românilor

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 15 aprilie 2022

USR, partid condus interimar de Cătălin Drulă, a anunțat vineri, 15 aprilie, că va depune amendamente la Legea offshore, depusă astăzi în Parlament, pentru ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor prin Pilonul 2.

USR precizează, într-un comunicat de presă, că aşteaptă de la Guvern detalii despre scenariile în baza cărora au fost stabilite cifrele din proiect, dar şi clarificări despre cum vor fi folosiţi banii.

„În primul rând, trebuie spus foarte clar: 60% din 0 tot 0 rămâne. Deci, discuţia despre procentele obţinute de stat sau de investitori este prematură atât timp cât nu ştim dacă au existat consultări între cei care au venit cu aceste modificări şi companiile care trebuie să vină cu banii pentru investiţie. Sigur că este important câţi bani revin statului, iar pentru a determina corect acest lucru Ministerul Finanţelor şi Ministerul Energiei trebuie să vină cu scenariile pe care s-au bazat pentru ca liderii coaliţiei să vehiculeze aceste cifre.

Impozitarea se face în funcţie de preţurile practicate la vânzarea gazelor. Astăzi, avem un nivel al preţurilor care poate evolua până peste 4 ani când va începe exploatarea. De asemenea, e important să ştim şi prognoze în ceea ce priveşte evoluţia producţiei, la începutul exploatării, pe vârf şi în perioada de declin. Aşadar, Guvernul trebuie să prezinte aceste lucruri în Parlament”, a declarat Cristina Prună, deputat USR şi vicepreşedinte al Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, citată în comunicat.

USR mai arată că este extrem de important modul în care statul român intenţionează să folosească banii pe care îi va obţine și atrage atenția că gazul din Marea Neagră este finit, iar peste 15-20 de ani se va epuiza şi el.

Astfel, „trebuie să pregătim de pe acum tranziţia energetică către surse alternative de energie curată, iar banii de pe urma exploatărilor de gaze offshore sunt oportunitatea realizării acestei tranziţii”, potrivit Cristinei Prună.

Așadar, USR va depune un amendament prin care banii obţinuţi din exploatarea gazelor din Marea Neagră să ajungă în pensiile românilor, respectiv în Pilonul 2.

„De acolo, fondurile de pensii vor investi cu prioritate în industria energetică şi industria chimică, pentru ca fermierii români să aibă acces la îngrăşăminte la un preţ corect. Mai mult, Pactul Verde European ne oferă coordonatele în ceea ce priveşte investiţiile în energie: investiţii în eficienţă energetică, în surse de energie regenerabilă, electrificare sau în producţia de hidrogen”, conchide comunicatul.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 3820 additional Information on that Topic: mainnews.ro/usr-va-amenda-legea-offshore-pentru-ca-banii-din-exploatarea-gazelor-sa-ajunga-in-pensiile-romanilor/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on that Topic: mainnews.ro/usr-va-amenda-legea-offshore-pentru-ca-banii-din-exploatarea-gazelor-sa-ajunga-in-pensiile-romanilor/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *