Sunday, October 27, 2024
Jurnalism corect


Ana Birchall, după votul privind starea de urgență: Decretul Președintelui nu poate fi modificat

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 16 aprilie 2020 Etichete: , , ,

Fostul ministrul al Justiției Ana Birchall consideră că modificările aduse de Parlament decretului Președintelui de prelugire a stării de urgență s-au făcut prin încălcarea Constituției.

Birchall precizează că în textul Constituției Românei se face referire la încuviințarea ”măsurii stării de urgenta”, iar nu a „măsurilor”.

„Pentru acuratete juridica si nu PR politic ieftin: Decretul Presedintelui nu poate fi modificat! Parlamentul poate doar sa incuviinteze sau nu dar NU sa modifice! Sincer sunt absolut siderata ca in astfel de momente iar avem discutii cu iz de PR politic dar care nu are nimic de-a face cu Constitutia! Reiau ce am mai spus si in trecut: Decretul NU poate fi modificat pentru simplul motiv pentru ca asa scrie in Constitutie. Sigur, daca aceste declaratii sunt doar la nivel de PR politic, de imagine, e alta discutie, dar, si asa, tot inacceptabil este! (…) In textul Constitutiei se face referire la incuviintarea ‘masurii starii de urgenta’ , nu a ‘masurilor’. A interpreta altfel ar insemna inlocuirea functiei prezidentiale, doar presedintele avand dreptul sa decreteze, iar Parlamentul doar sa fie de acord sau nu!”, a scris Ana Birchall pe Facebook.


Parlamentul a aprobat joi solicitarea președintelui Klaus Iohannis cu privire la prelungirea stării de urgență, cu încă 30 de zile, dar cu o serie de condiții impuse guvernului, care nu se regăseau în decretul șefului statului.

Hotărârea parlamentarilor prevede ca pe perioada stării de urgență, Guvernul să prezinte la fiecare șapte zile, sau de câte ori este necesar, un raport privind măsurile adoptate. După încetarea stării de urgență, Curtea de Conturi va efectua un control privind gestionarea banilor publici în această perioadă.

De asemenea, modificările unor acte normative cu putere de lege instituite prin ordonanțele militare vor ajunge să fie dezbătute și aprobate de Parlament.

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/ana-birchall-dupa-votul-privind-starea-de-urgenta-decretul-presedintelui-nu-poate-fi-modificat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *