Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


USR și Forța Dreptei îi cer premierului să nu acorde vize turistice rușilor și să promoveze interdicția la nivelul UE

By Diochetanu Andreea , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 august 2022

USR, condus de Cătălin Drulă, Forța Dreptei, condus de fostul premier Ludovic Orban, și PMP, al cărui președinte este Eugen Tomac, îi cer premierului Nicolae Ciucă să refuze acordarea de vize turistice pentru cetățenii Federației Ruse și să promoveze interdicția la nivelul Uniunii Europene. Cei trei lideri de partid au semnat o scrisoare deschisă pe care au făcut-o publică sâmbătă, 27 august.

Aceștia subliniază că este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România.

„Cât timp agresiunea nejustificată a Rusiei în Ucraina nu încetează, iar consecințele acestui război sunt resimțite de fiecare român, este inacceptabil ca cetățenii ruși să continue să primească vize turistice în România sau pe teritoriul Uniunii Europene, ca în timpurile de pace.

Vă solicităm să interziceți de urgență acordarea vizelor turistice pentru cetățenii ruși pe teritoriul României şi, în egală măsură, să coordonați eforturi diplomatice sporite împreună cu celelalte state ale Uniunii Europene pentru interzicerea totală a prezenței turiştilor ruşi în UE.

Este momentul ca România să sprijine Finlanda şi statele baltice care au implementat deja această măsură şi să iniţieze discuţii la cel mai înalt nivel în acest sens. România trebuie să demonstreze mai multă fermitate diplomatică în fața regimului criminal al lui Vladimir Putin”, se arată în document.

Totuși, liderii politici susțin că este nevoie și de excepții, precum vizele umanitare.

„Cu excepţia vizelor umanitare pentru sprijinirea reprezentanților societății civile, a opoziției politice şi a persoanelor persecutate pe nedrept în Rusia, cetățenii ruși nu ar trebui să fie bineveniți în România sau în Uniunea Europeană în actualul context al invaziei militare brutale din Ucraina.

Aveți ocazia de a arăta, domnule prim-ministru, că România poate fi lider în politica europeană. Dacă veți face alegerea corectă, vom sprijini decizia la nivel național și european”, conchide scrisoarea semnată de cei trei.

Amintim că miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre interzicerea generală a vizelor turistice rusești în cadrul unei reuniuni care ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii august sau începutul lui septembrie, în condițiile în care Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a UE, a sprijinit propunerea de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruși la nivelul UE.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW