Monday, April 15, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană va discuta despre interdicţia vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 august 2022

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene vor discuta despre interzicerea generală a vizelor turistice rusești ]n cadrul unei reuniuni care ar urma să aibă loc la sfârșitul lunii august, în condițiile în care Republica Cehă, care deține în prezent președinția rotativă a UE, a sprijinit vineri propunerea de interzicere a vizelor pentru cetățenii ruși la nivelul UE.

„Oprirea vizelor rusești de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancțiune foarte eficientă”, a declarat ministrul ceh de externe, Jan Lipavsky, într-o declarație.

Comentariile sale sprijină un demers al Estoniei, Letoniei și Finlandei pentru ca toate statele UE să nu mai elibereze vize turistice pentru ruși și să prevină alte mijloace de a eluda interdicția.

Cel mai înalt diplomat estonian, Urmas Reinsalu, a declarat joi că va prezenta o propunere oficială Consiliului Uniunii Europene, prezidat de Republica Cehă.

Lipavsky a confirmat că va include propunerea pe ordinea de zi a reuniunii informale a miniștrilor de externe ai UE, care va avea loc la Praga pe 31 august.

„Într-o perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu pot exista discuții despre turismul comun pentru cetățenii ruși”, a declarat el.

Dacă vor fi adoptate, noile sancțiuni vor trimite un „semnal foarte clar și direct societății ruse”, a subliniat acesta.

Poziția Cehiei nu reprezintă o surpriză, deoarece a fost prima țară din UE care a suspendat vizele pentru toți rușii, cu excepția cazurilor umanitare, imediat după începerea războiului din Ucraina, la 24 februarie.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy sugerase anterior această măsură ca o modalitate de a intensifica presiunea diplomatică asupra Moscovei.

„Vizitarea Europei este un privilegiu, nu un drept al omului”, a declarat premierul estonian Kaja Kallas la începutul acestei săptămâni.

Cu toate acestea, cancelarul german Olaf Scholz a respins joi ideea, subliniind că „este războiul (președintelui Vladimir) Putin” și că sancțiunile nu ar trebui să afecteze oameni nevinovați.

UE a aplicat șapte seturi de sancțiuni Rusiei în contextul războiului din Ucraina, vizându-i, printre alții, pe Putin și pe ministrul de externe, Serghei Lavrov.

Măsurile includ, de asemenea, sancțiuni economice, precum interzicerea importurilor de aur, petrol și cărbune și a exportului de bunuri de lux, precum și excluderea băncilor ruse și belaruse din sistemul internațional de plăți SWIFT.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW