Friday, August 12, 2022
Jurnalism corect


USR-PLUS promite un proces de selecție „deschis și transparent” pentru postul de guvernator al Deltei Dunării / Dan Barna: L-am gândit pentru a evita greșelile din ultimii 30 de ani

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 1 februarie 2021

Alianța USR-PLUS anunță că procesul de selecție pentru funcția de guvernator al Rezervației biosferei Delta Dunării, ce începe pe 4 februarie, va fi „deschis și transparent”, iar oricine se consideră „îndreptățit și cu experiență” poate să participe. În trecut, funcția a intrat în atenția presei prin prisma unui scandal de corupție în care au fost implicați Bogdan Olteanu, Sorin Ovidiu Vântu, Liviu Mihaiu și Călin Popescu Tăriceanu.

Acest proces pe care USR PLUS l-a gândit tocmai pentru a evita greșelile care timp de 30 de ani s-au făcut în ceea ce a însemnat managementul Deltei Dunării și a Rezervației Biosferei. Indiferent de ce a apărut în presă și indiferent de ce se speculează despre cine va fi guvernatorul Deltei Dunării, la momentul acesta nu-l cunoaște nimeni pentru că el va fi selectat în mod transparent, în mod corect și profesionist, astfel încât România să aibă o șansă reală pentru Delta Dunării. Vom avea consultare comunitară, apel deschis național, firme de recrutare care analizează ofertele în respectarea mandatului făcut de acest comitet politic și selecție pe criteriu de competență. Oricine din această țară și, de fapt, din Europa care se consideră îndreptățit și cu experiență să fie guvernator al Rezervației Biosfera Delta Dunării este binevenit să participe la acest proces, pentru prima dată cu adevărat deschis și transparent”, a declarat vicepremierul Dan Barna, în cadrul unei conferințe de presă de la Palatul Parlamentului.

Astfel, va fi constituit un Consiliu Consultativ, condus de un expert în Project Management, și cele mai importante organizații non-guvernamentale, instituții publice, actori care acționează în Deltă, fie că vorbim de asociații de pescari, asociații de protecția mediului, colectivitățile locale, arată un comunicat de presă transmis de Alianță.

Consiliul urmează să definească noul mandat de management al ARBDD, cât și elementele de competență pe care trebuie să le îndeplinească viitorul guvernator numit de USR-PLUS.

Acesta este profilul viitorului guvernator, un profesionist care să cunoască problematica și nevoile de protejare a resurselor Deltei. O numire politică nu înseamnă că un șef politic își numește oamenii, apropiații sau dă sinecuri de partid. O numire politică poate însemna și o numire asumată politic a unei persoane cu competență, cu un mandat clar, susținută politic pentru a face treabă pentru comunitate și nu pentru a reprezenta interese personale ale șefilor politici. Asta e viziunea USR PLUS prin care putem proteja biosfera cu responsabilitatea politică ce ne revine împreună cu organizațiile și asociațiile reprezentative și relevante care cunosc cel mai bine Delta și nevoile ei”, a spus Dacian Cioloș, co-președinte USR-PLUS.

Mită de 1 milion de euro pentru funcția de guvernator

Fostul șef al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită.

Concret, potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, în perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a cerut și a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, în schimbul numirii lui lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunerii.

CITEȘTE ȘI: Cum a scăpat Tăriceanu de dosarul care l-a trimis la închisoare pe Bogdan Olteanu și ce s-a întâmplat cu Vîntu, omul de afaceri care a dat banii

SOV ar fi spus că i-ar fi dat și fostului premier un milion de euro pentru numirea lui Mihaiu, la fel ca lui Bogdan Olteanu.

În 2018, însă, dosarul lui Tăriceanu a fost clasat în baza prevederilor din Codul de Procedură Penală care spun fie că fapta nu există, fie că nu este prevăzută de lege.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW