Wednesday, June 12, 2024
Jurnalism corect


Cum a scăpat Tăriceanu de dosarul care l-a trimis la închisoare pe Bogdan Olteanu și ce s-a întâmplat cu Vîntu, omul de afaceri care a dat banii

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Politic Stirile zilei , at 31 octombrie 2020 Etichete: , , ,

Condamnat la cinci ani de închisoare, Bogdan Olteanu nu este singurul personaj cunoscut implicat în dosarul mitei pe care ar fi dat-o Sorin Ovidiu Vîntu (SOV). Omul de afaceri a fost și el pus sub acuzare și este, acum, judecat separat. Cel care a scăpat, însă, este Călin Popescu Tăriceanu, premier la vremea numirii pentru care a plătit Vîntu. Vorbim, desigur, de banii dați pentru ca Liviu Mihaiu să primească funcția de guvernator al Deltei Dunării, în 2008.

Investigația care îl viza pe Tăriceanu a pornit de la dosarul lui Olteanu. SOV ar fi spus că i-ar fi dat și fostului premier un milion de euro pentru numirea lui Mihaiu, la fel ca lui Bogdan Olteanu, pe atunci șeful Camerei Deputaților.

În 2018, însă, dosarul lui Tăriceanu a fost clasat în baza prevederilor din Codul de Procedură Penală care spun fie că fapta nu există, fie că nu este prevăzută de lege.

Călin Popescu Tăriceanu, care a negat acuzațiile, a spus că dosarul a fost închis ”noaptea, ca hoții” și că el era ținta anchetei DNA.

În cea mai deplină muțenie, <<noaptea, ca hoții>>. Și asta, după ani buni în care și eu și gazetarul am fost tăvăliți prin noroi de către mașina de zgomote a doamnei Kovesi, inclusiv după clasare”, a scris pe Facebook, Tăriceanu, anul trecut.

SOV, judecat mai greu

Trimis în judecată separat, Vîntu a beneficiat de anularea unor probe, ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.  Dovezile care au picat sunt înregistrări obținute de SRI în baza mandatelor de siguranță națională (MSN). CCR a stabilit că acestea nu pot fi folosite ca probe în dosarele penale.

Atunci, instanța a cerut DNA să spună dacă vrea să continue cu judecata sau cere dosarul pentru reluarea cercetărilor.

După cum Main News a scris aici, anchetatorii au transmis instanței că își mențin decizia de trimitere în judecată a omului de afaceri. Următorul termen, în etapa de fond, este programat pentru 13 noiembrie, la Tribunalul București.

Olteanu, 5 ani cu executare

Joi, fostul șef al Camerei Deputaților, Bogdan Olteanu, a primit 5 ani de închisoare de la Curtea de Apel, în acest caz.

CITEȘTE ȘI: VIDEO – Primele imagini cu Bogdan Olteanu după condamnare

Potrivit rechizitoriului întocmit de către procurori, în perioada iulie-noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de președinte al Camerei Deputaților, a cerut și a primit de la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu suma de 1.000.000 de euro și sprijin electoral, în schimbul numirii lui lui Liviu Mihaiu în funcţia de guvernator al Deltei Dunării.

Ulterior, Liviu Mihaiu a fost numit la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunerii.

În primă instanță, Bogdan Olteanu a fost condamnat la șapte ani de închisoare dar a contestat verdictul pentru că s-a declarat nevinovat.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW