Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR PLUS îl acuză pe Florin Cîțu că încearcă să cumpere voturile primarilor, înainte de Congres / Replica lui Rareș Bogdan

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 21 septembrie 2021

Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS, l-a acuzat marți, 21 septembrie, pe premierul Florin Cîțu că ar încerca să cumpere voturile primarilor liberali, după ce Guvernul le-a cerut autorităților locale să transmită până pe 27 septembrie dacă au nevoie de alocări suplimentare din Fondul de rezervă bugetară. Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, a declarat, pentru Main News, că acuzația purtătorului de cuvânt al USR PLUS este „nefondată și anormală”.

Acum încă încearcă să-şi cumpere săptămâna asta, pe ultima sută de metri, bunăvoinţa primarilor folosind banii românilor, aşa cum a făcut şi la ‘Anghel Saligny’, lucruri inacceptabile din punctul nostru de vedere. Încă o dată dovedeşte că nu are niciun fel de scrupule şi nu-l interesează decât câştigarea Congresului folosind în acest sens resursele publice şi funcţia pe care temporar o ocupă”, a declarat Ionuț Moșteanu, marți, la Parlament, citat de Hotnews.

Adresa Guvernului a fost semnată de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, și le cere prefecților să transmită, până pe data de 27.09 – ora 12:00, solicitările pentru „alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pe anul 2021”.

Documentul, obținut de Main News, poate fi accesat aici.

Rareș Bogdan: O dovadă de imaturitate politică

Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a explicat, pentru Main News, că în România există aproximativ 1.200 primării care nu pot să își gestioneze bugetele proprii și care au nevoie de sprijin din partea Guvernului.

Primăriile trebuie să funcționeze atât timp cât nu e făcută reforma administrativă și administrează anumite unități administrative. Face parte din aceeași galerie cu acuzațiile că toți cei 3.300 de primari care pot beneficia de PNDI Anghel Saligny sunt hoți, tot de la USR PLUS vine și această acuzație”, a declarat Rareș Bogdan, pentru Main News.

Europarlamentarul consideră că acuzația venită din tabăra USR PLUS este „nefondată și anormală” și că face parte din retorica de campanie internă a partidului, înainte de Congresul din 2 octombrie.

Mi se pare periculoasă, pentru că înseamnă să facem procese de intenție unor oameni fără a analiza punct cu punct ce face fiecare dintre ei, e o chestiune care nu se face în democrație. Mai mult, e o dovadă de imaturitate politică, pentru că mă întreb, și la Ionuț, și la Dacian, cum vor merge în campanie în 2024, împotriva acelor primari pe care i-au acuzat de furt”, a spus Rareș Bogdan,

Context

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul care a izbucnit pe 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS, invocând argumentul că Florin Cîțu ar încerca să atragă voturile primarilor PNL de la Congres, folosindu-se de bani publici.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al Justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS revocat din Cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat, iar vineri, 3 septembrie, USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți oficiali liberali din Executiv, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Din tabăra USR PLUS s-a auzit constant, în ultimele săptămâni, că singura modalitate prin care partidul se poate întoarce la Guvernare ar fi prin demisia premierului Florin Cîțu, lucru pe care îl susține și Ludovic Orban, contracandidatul prim-ministrului la funcția de președinte al PNL.

În acest moment, scandalul de pe scena politică s-a mutat la Curtea Constituțională. Florin Cîțu a cerut CCR să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament, argumentând că semnăturile strânse de parlamentarii USR PLUS și AUR nu ar fi conforme și că Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților, nu a comunicat moțiunea Executivului, în ziua în care a fost depusă.

CCR a transmis, ulterior, că va judeca sesizarea premierului pe data de 28 septembrie, la 3 zile după Congresul PNL, lucru ce i-a nemulțumit pe reprezentanții USR PLUS.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Semne de întrebare în privința desfășurării Congresului PNL, programat sâmbătă la Romexpo

Sursă foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW