Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


USR, iniţiativă legislativă: Arderea ilegală a deșeurilor, pedepsită cu închisoare până la 3 ani

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 2 decembrie 2021

Uniunea Salvați România (USR), partid condus de Dacian Cioloș, a depus o iniţiativă legislativă care prevede pedepse de până la 3 ani de închisoare pentru îngroparea, arderea sau incendierea deşeurilor. USR vrea să completeze ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecția mediului, potrivit unui comunicat transmis joi, 2 decembrie. 

Astfel, articolul 98, alineatul (2) din această OUG se completează cu litera i), care va avea următorul cuprins:

„(2) Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală:
a) poluarea prin evacuarea, în atmosferă sau pe sol, a unor deşeuri ori substanţe periculoase;
b) producerea de zgomote peste limitele admise, dacă prin aceasta se pune în pericol grav sănătatea umană;
c) continuarea activităţii după suspendarea acordului de mediu sau a autorizaţiei, respectiv a autorizaţiei integrate de mediu;
d) importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate;
e) omisiunea de a raporta imediat despre orice accident major de către persoane ce au în atribuţii această obligaţie;
f) producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării;
g) nerespectarea interdicţiilor privind utilizarea pe terenuri agricole de produse de protecţie a plantelor sau îngrăşăminte chimice.
h) producţia, importul, exportul, introducerea pe piaţă sau folosirea de substanţe care diminuează stratul de ozon, cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu.

i) îngroparea, arderea sau incendierea deșeurilor, cu excepția efectuării acestor operațiuni de către operatorii economici autorizaţi din punctul de vedere al protecţiei mediului pentru activitatea de valorificare și eliminare a deşeurilor”.

Inițiator în acest caz este senatorul USR Ion-Dragoș Popescu. În expunerea de motive, el arată că fenomenul arderilor de deșeuri este unul de amploare, fiind practicat în gospodării și spații publice din toată România, iar impactul se observă asupra mediului și sănătății publice.

„Din 2019 până în prezent Inspectoratul pentru Situații de Urgență a raportat la nivelul București-Ilfov peste 130 de intervenții în teren pentru incendiere de deșeuri, altele decât cele vegetale. În total, conform datelor ISU București-Ilfov, au fost arse peste 870 de tone de deșeuri, numai în București și localitățile ilfovene, iar acestea sunt numai accidentele reclamate sau sesizate. Poliția Județeană Ilfov raportează 186 de intervenții privind arderile de deșeuri, de la începutul lui 2020 până în septembrie 2021 și numai 6 sancțiuni aplicate și 2 dosare penale. Aceste cifre se referă numai la arderile de deșeuri și cauciucuri și anvelope.

Fenomenul arderilor de deșeuri este unul de amploare, fiind practicat în gospodării și spații publice pe tot cuprinsul țării, cu impact asupra mediului și sănătății publice. Cauciucuri, resturi provenite din dezmembrări auto, cabluri și alte materiale compozite din aparatură electrică și electronică, deșeuri medicale și alte deșeuri periculoase sunt arse săptămânal pe domeniul public sau terenuri abandonate din apropierea unor comune și orașe”, potrivit sursei citate.

Peste 29.000 de oameni mor prematur

Totodată, documentul precizează că în cazul arderii plasticului toxicitatea este uriașă. În plus, peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană.

„Cel mai recent studiu realizat la nivel european și care a analizat în cinci localități din România nivelurile compușilor din atmosferă, ce se asociază cu arderile de deșeuri, arată că particulele poluante ce rezultă sunt de până la 40 de ori mai nocive decât cele rezultate în urma arderii lemnului, iar factorul de emisii a compușilor poliaromatici este de până la 1.000 de ori mai mare decât cel rezultat în urma arderii lemnului. Toxicitatea cea mai mare o are plasticul tip ABS din electrocasnice și electronice, ce eliberează compuși cu o toxicitate de 4.050 de ori mai mare decât a lemnului.

În condițiile în care la nivelul orașelor ne confruntăm cu niveluri din ce în ce mai mari de poluare, iar autoritățile raportează efecte negative asupra cetățenilor, stoparea acestor arderi se impune. La nivelul României peste 29.000 de oameni mor prematur, anual, din cauze asociate poluării, iar costurile sociale sunt cele mai mari din Uniunea Europeană: peste 1.800 euro/cap de locuitor/an la nivelul României și 3.002 euro/cap de locuitor/an la nivelul Municipiului București, acesta fiind cel mai mare cost calculat la nivelul Uniunii. Garda Națională de Mediu a sesizat și comunicat în numeroase situații despre aceste arderi, documentând fenomenul, dar nu are pârghii legale suficiente pentru stoparea lor. Prin inițiativa noastră propunem transformarea în infracțiune a acțiunii de îngropare, ardere sau incendiere a deșeurilor. Măsura se impune pentru oprirea acestor practici, extrem de nocive pentru mediu și sănătatea publică”, conchide expunerea de motive.

Comisia Europeană a anunțat joi, 2 decembrie, că trimite România în judecată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, din cauza poluării. Mai exact, pentru nerespectarea normelor UE privind combaterea poluării industriale și neîndeplinirea obligației de a adopta un program de control al poluării atmosferice, potrivit unui comunicat de presă al CE.

Totodată, Comisia Europeană (CE) a hotărât vineri, 12 noiembrie, să trimită din nou România la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), pentru că nu a închis și a reabilitat toate depozitele de deșeuri care nu aveau o autorizație de funcționare.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *