Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


LIVE TEXT: Congres USR/ Dan Barna, ales prezidențiabilul USR

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 13 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE: Dan Barna a fost ales de delegații USR candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale.

Știre inițială:

USR și-a ales sâmbătă, la Congres, candidatul formațiunii la alegerile prezidențiale. Delegații au avut de ales între Dan Barna, Mihai Goţiu, Dragoş Dinulescu şi Dumitru Stanca, care s-au înscris în cursa internă.

Liderul USR, Dan Barna, s-a declarat ”optimist” în privința șanselor sale. „ Vom vedea. Suntem un grup de prieteni. Sunt foarte optimist (…).  Zic că am șanse bune să obțin sprijinul colegilor mei. Bucuria evenimentului e deosebită. Ulterior vom vedea. Sunt negocierile pe care le purtăm în cadrul Alianței. Vom lua o decizie, cea mai înțeleaptă decizie pentru obiectivul nostru de a guverna în 2020, pentru că aceasta este de fapt miza Alianței USR-PLUS. Europarlamentarele au fost primul pas. Urmează candidatura pentru prezidențiale și acolo vom duce acest mesaj mai departe, de Românie modernă europeană, de Românie digitală și locale, naționale. Acestea sunt obiectivele. Le vom realiza”, a explicat Barna.

Președintele USR București, Roxana Wring, susține că Viorica Dăncilă și Gabriela Firea trebuie să plece.

„Sunt sigură că vom decide cu gândul al interesul comun al USR, dar mai ales cu gândul la interesul mai mare al întregii societăţi româneşti. Din 2020 USR trebuie să guverneze. Viorica Dăncilă trebuie să plece, Gabriela Firea trebuie să plece. În 2020, toţi hoţii şi incompetenţii trebuie scoşi din administraţia publică centrală şi locală. Cu asta mai avem de luptat. Însă nu avem de schimbat doar oamenii, avem de schimbat mentalităţi, viziuni greşite sau învechite, legi nedrepte sau date pentru infractori. (…) ”

Mihai Goțiu: Să nu vină ALDE-PSD să ne spună că ei apără România, distrugând tot ceea ce înseamnă mediu

Primul candidat, Mihai Goțiu, a vorbit despre proiectele sale de mediu:

„Ne-am dorit un partid modern și pro-european, nu putem să nu ne gândim și la protecția mediului. (…)Marile probleme cu care ne confruntăm este lipsa unei infrastructuri la nivel național și la nivel local. Da, mediul este despre corupție. Mai exact, despre resurse uriașe care alimentează corupția din cauza ignorării ți încălcării legislației de mediu(…). Fără ceea ce înseamnă mediu, nu ne putem închipui o viață normală într-un oraș al viitorului. De aceea spun că protecția mediului este un domeniu în care cele mai multe efecte benefice la măsurile pe care le vom lua acum, se vor vedea peste 10, 20 sau 30 de ani. Suntem Uniunea Salvați România, și acest lucru înseamnă și salvarea pădurilor, apelor, și a ceea ce înseamnă mediu în România. Să nu vină ALDE-PSD să ne spună că sunt patrioți, că ei apără România, distrugând tot ceea ce înseamnă mediu, sănătatea pentru români, a declarat Mihai Goțiu, la congresul USR.

Dragoș Dinulescu: Vreau să sparg tiparul care s-a împământenit în România, acela că președintele partidului trebuie să candideze la prezidențiale

Dragoș Dinulescu, al doilea candidat, susține că: „Am decis că trebuie să fiu responsabil și implicat și să îmi asum această candidatură.”

El spune că a ales să candideze deoarece vrea să spargă „tiparul care s-a împământenit în România, acela că președintele partidului trebuie să candideze la prezidențiale.

„Eu nu sunt un om cu notorietate, precum sunt colegii mei parlamentari. Eu vin din urmă. Am decis să fiu responsabil și implicat și să îmi asum această candidatură. Din punctul meu de vedere, candidatura noastră, a celor patru, nu este despre Dinulescu, Barna etc, e despre voi și despre cum veți reuși să scăpați de anumite tipare împământenite, de pildă, că președintele partidului trebuie să fie și canadidat. Nu e niciun atac la Dan Barna. Candidatura mea aici este despre cei care vin din urmă. Sunt spontan și reactiv, nu sunt genul care să iau o palmă și să întorc și celălalt obraz. Dacă veți considera că sunt bun să particip la prezidențiale, n-o să stau. Voi fi la fel de spontan ca în viața de zi cu zi. Dacă mă veți vota, mă veți vota fiindcă reprezint altceva decât cutuma. Ideea nu este să ne băgăm în față și să ocupăm o funcție și eventual să nu mai eliberăm scaunul, și trebuie să îl lăsăm, și să îl pregătim pentru cei care vor veni în spate.”, spune el.

Dinulescu: Oamenii când sunt într-o funcție se învechesc și nu e bine

Dinulescu menționează că vrea doar un singur mandat, fiindcă „oamenii când sunt într-o funcție se învechesc și nu e bine”.

„Vreau un singur mandat, nu mai mult. Oamenii când sunt într-o funcție se învechesc, și nu e bine. Mi-aș fi dorit ca această campanie internă, care a fost foarte scurtă, să fie mult mai mediatizată decât a fost. Evident, USR-iștii ne vor vota, dar omul de la țară, chiar votantul de PSD, care vede cam câtă transparență există în partidul nostru, se poate îndrăgosti și să zică „Uite, ei chiar fac ceva”. Noi avem alt ADN. Votați cu inima!”, a mai declarat Dinulescu.

Al treilea candidat, Dumitru Stanca, a declarat că:

„Sunt convins că profilul meu corespunde așteptărilor românilor. Sunt convins că românii vor cumpăra candidatul Stanca Dumitru(…) Partidele vin cu candidați pe care încearcă să îi impună, dar fără să țină cont de preferințele românilor. Mi-am bazat candidatura pe una dintre opțiunile românilor, când vine vorba de încrederea în instituțiile statului și v-am spus că Armata se bucură de o mare încredere în rândul românilor. Sunt convins că eu aș capitaliza această încredere a românilor”, spune el.

Dan Barna: USR nu va fi niciodată PSD sau PNL. Va rămâne un partid viu.

Ultimul candidat a fost liderul USR, Dan Barna.

„În urmă cu trei ani, USR a pornit pe un drum care are ca punct final schimbarea modului de a face politică în România. Și oricât de greu a fost și este acest drum pe care ne aflăm, după trei ani, putem spune că noi am reușit ceva, ceea ce foarte puțini credeau că a fost posibil să se întâmple. Am arătat că oamenii obișnuiți, care nu au mai făcut niciodată politică, pot intra în Parlament.  Am arătat că oamenii obișnuiți, care nu au făcut niciodată politică, pot să devină vocea societății. Povestea noastră este povestea celor care de 30 de ani încearcă să schimbe ceva în țara noastră.(…) Am devenit în doar 3 ani o forță. Suntem la egalitate cu partidele care sunt la putere de zeci de ani. USR nu va fi niciodată PSD sau PNL. Va rămâne un partid viu. Este remarcabil ce am reușit să facem în doar 3 ani, dar nu putem schimba lucrurile fără să avem puterea. Alegerile din 26 mai ne-au deschis un drum pe care dacă vom merge, vom ajunge cu siguranță să guvernăm această țară. Acesta este obiectivul nostru”, susține Dan Barna.

Foto: Inquam Photos, George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *