Tuesday, April 16, 2024
Jurnalism corect


USR a sesizat ANI în cazul averii șefului DNA, Marius Voineag, pentru darul primit la petrecerea de botez

By Ana Teșcan , in Justitie Politic Stirile zilei , at 12 februarie 2024

Un deputat al Uniunii Salvați România (USR), Emanuel Ungureanu, a depus luni, 12 februarie, o sesizare la Agenția Națională de Integritate (ANI) care îl privește pe șeful Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Marius Voineag. 

„În declarația de avere, pe lângă multe terenuri, multe apartamente, multe conturi, domnul Voineag a declarat o petrecere de botez cu daruri de 500.000 de lei, asta înseamnă 100.000 de euro. Trebuie să vedem cine a dat darul și dacă acele daruri n-au fost un fel de taxă de protecție. Eu cred că, în această declarație de avere, ANI poate găsi lucruri foarte interesante care trebuie oricum verificate foarte atent. Domnul Voineag trebuie să fie un exemplu de integritate, un exemplu de moralitate. Deocamdată, din declarațiile lui nu este foarte clar care este sursa unor sume de bani din această declarație de avere impresionată și pentru un bugetar de lux”, a declarat deputatul USR Emanuel Ungureanu.

„De ce ne ridică suspiciuni această declarație de avere? Pe lângă faptul că domnul Voineag poartă ceasuri la fel de scumpe ca Rareș Bogdan, este bizară activitatea domnului Voineag, de când a fost pus de Iohannis la șefia DNA. Domnul Voineag pare să acopere niște generali SRI, niște pești mari. Suspiciunea mea e că la acea petrecere de botez de 100.000 de euro e posibil să fi fost pe listă și niște generali SRI. Rog ANI să-și facă datoria”, a mai declarat Emanuel Ungureanu.

Declarația de avere a șefului DNA

Potrivit celei mai recente declarații de avere depuse de procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, acesta a avut în 2022 un venit de 342.838 de lei (28.569 de lei pe lună) din salariu și drepturi salariale restante. Soția sa, judecătoare, a avut în același interval venituri de 123.374 de lei (10.281 lei pe lună), din salariu, drepturi restante și indemnizație de creștere copil.

Marilena Voineag, soția procurorului Marius Voineag, a mai scris în declarația de avere că au primit suma de 502.500 de lei la petrecerea de botez.

Dosarele DNA care îi vizează pe USR-iști

Foștii miniștri USR ai Sănătății, Ioana Mihăila și Vlad Voiculescu, sunt urmăriți penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave în dosarul privind achiziția de vaccinuri împotriva COVID-19.

Ulterior, USR a anunțat că sesizează Comisia Europeană „privind acţiunile unor procurori DNA, care subminează separaţia puterilor în stat, principiile democraţiei şi coeziunea europeană”, atragând atenţia asupra „acţiunilor îngrijorătoare şi nejustificate ale unui procuror”, respectiv ale procurorului-şef al DNA Marius Voineag, de a pune sub acuzare foşti miniştri pentru participarea României la achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, „în ciuda lipsei unor dovezi sau suspiciuni rezonabile de corupţie”, după cum a anunțat USR într-un comunicat oficial.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com