Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen: UE vrea să-şi dubleze importurile de gaze din Azerbaidjan în câţiva ani

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 iulie 2022

Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat luni, 18 iulie, că Uniunea Europeană vrea să-şi dubleze importurile de gaze din Azerbaidjan în câţiva ani. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu președintele Ilham Aliyev și cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov, în scopul de a consolida cooperarea existentă dintre UE și Azerbaidjan.

În acest sens, președinta Comisiei și președintele azer au semnat un nou Memorandum de înțelegere privind un parteneriat strategic în domeniul energiei.

Ursula von der Leyen a explicat că Federația Rusă nu mai este un partener de încredere în ce privește livrările de gaze, în contextul războiului din Ucraina.

„Chiar înainte de invazia brutală a Rusiei în Ucraina, livrările de gaz rusesc către Europa nu mai erau de încredere. Prin urmare, Uniunea Europeană a decis să diversifice (gazele – n.red.) și să se orienteze către parteneri mai de încredere, mai fiabili. Și mă bucur să număr Azerbaidjanul printre aceștia (…)

Doresc să subliniez trei puncte din memorandumul nostru de înțelegere. Primul este acela că vom dubla furnizarea de gaze din Azerbaidjan către Uniunea Europeană. Într-adevăr, prin acest memorandum de înțelegere, ne angajăm să extindem coridorul sudic de gaze. Acesta este deja o rută de aprovizionare foarte importantă pentru Uniunea Europeană, livrând în prezent peste 8 miliarde de metri cubi de gaz pe an. Și îi vom extinde capacitatea la 20 de miliarde de metri cubi în câțiva ani. Începând de anul viitor, ar trebui să ajungem deja la 12 miliarde de metri cubi. Acest lucru va ajuta la compensarea reducerilor în aprovizionarea cu gaz rusesc și va contribui semnificativ la securitatea aprovizionării Europei”, a declarat șefa Executivului comunitar.

Al doilea punct este subiectul surselor regenerabile.

„Azerbaidjanul are un potențial extraordinar în domeniul energiei regenerabile, în special în ceea ce privește energia eoliană offshore și hidrogenul verde. Am discutat pe larg despre acest subiect în cadrul întâlnirii noastre bilaterale. Astăzi, prin memorandumul de înțelegere, punem bazele unei cooperări solide în acest domeniu. Astfel, treptat, Azerbaidjanul va evolua de la statutul de furnizor de combustibili fosili la cel de partener foarte fiabil și proeminent al Uniunii Europene în domeniul energiei regenerabile”, a explicat ea.

Despre al treilea punct din memorandum – cooperarea în domeniul gazelor naturale -, șefa CE a menționat că aceasta trebuie să fie în concordanță cu responsabilitățile privind clima.

„Aceasta include, de exemplu, emisiile de metan. Memorandumul nostru de înțelegere stabilește angajamente de reducere a emisiilor de metan de-a lungul întregului lanț de aprovizionare cu gaz. Și, așa cum am discutat, încurajez cu tărie Azerbaidjanul să se alăture Angajamentului global privind metanul, care este susținut în prezent de 119 țări. Azerbaidjanul a făcut progrese enorme și mai are multe de realizat”, a mai menționat aceasta, între altele.

Amintim că, la jumătatea lunii martie, președintele Klaus Iohannis a discutat cu omologul său azer despre diversificarea surselor de gaze naturale și energie, în contextul nevoii de a reduce dependența de gazul rusesc.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More here on that Topic: mainnews.ro/ursula-von-der-leyen-ue-vrea-sa-si-dubleze-importurile-de-gaze-din-azerbaidjan-in-cativa-ani/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/ursula-von-der-leyen-ue-vrea-sa-si-dubleze-importurile-de-gaze-din-azerbaidjan-in-cativa-ani/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *