Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Obiectivele trasate de PSD, PNL și UDMR pentru domeniul Justiției: Înlocuirea SIIJ cu o altă structură, ridicarea MCV și finalizarea legilor justiției

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 noiembrie 2021

PSD, PNL și UDMR au trasat mai multe obiective în ceea ce privește domeniul Justiției, potrivit programului de guvernare obținut de Main News. Finalizarea monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), adoptarea Legilor Justiției, reforma Inspecției Judiciare, desființarea Secției Speciale până la data de 31 martie 2022 și înființarea unei noi structuri care să asigure independența magistraților sunt principalele promisiuni ale Guvernului Ciucă.

Cel care ar trebui să se asigure că obiectivele din programul de guvernare vor fi duse până la capăt este Cătălin Predoiu, ministrul propus la Justiție.

Cel mai important obiectiv național îl reprezintă finalizarea monitorizării României prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV). Guvernul României, alături de toate autoritățile constituționale, au acest obiectiv major de a încheia procesul de integrare a României în spațiul democratic european, prin definitivarea reformelor ireversibile în domeniul justiției”, se arată în programul de guvernare al Cabinetului condus de Nicolae Ciucă, obținut de Main News.

Mai mult, PSD, PNL și UDMR cer tuturor partidelor politice democratice să susțină reforma din domeniul justiției.

O reformă atât de amplă în domeniul justiției și cu un obiectiv atât de ambițios implică multă maturitate politică, capacitatea de atingere a consensului instituțional și politic, respectiv capacitatea de a identifica soluții legislative alternative și instituționale pentru îndeplinirea obiectivelor asumate”, potrivit sursei citate.

Social-democrații și liberalii promit ca inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției „Fără penali în funcții publice” (titlul nu este menționat în document) să „își găsească cea mai bună formă de transpunere la nivel normativ”, atunci când situația pandemică va permite acest lucru.

Legile Justiției

Guvernul Ciucă se angajează să finalizeze proiectele de lege privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar și să ceară avizul Comisiei de la Veneția, înainte de le trimite în Parlament pentru adoptare.

Legile Justiției ar urma să fie construite după următoarele principii: „independența judecătorilor și procurorilor, admiterea în profesie și promovarea în carieră pe criterii meritocratice, funcționarea eficientă, transparența și răspunderea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitatea sa de garant al independenței justiției, funcționarea eficientă a instanțelor, a Inspecției Judiciare și a Ministerului Public, răspunderea efectivă a magistraților, dar și protecția lor în fața oricăror ingerințe și abuzuri, separația, echilibrul și cooperarea loială dintre puterea judecătorească și celelalte puteri ale statului, respectarea obligațiilor statului român care decurg din rapoartele MCV, GRECO, din avizele Comisiei de la Veneția și, mai nou, din Mecanismul statului de drept, la care se adaugă jurisprudența recentă a CJUE și CEDO, precum și cea a Curții Constituționale a României (CCR)

În plus, vor fi transpuse directivele adoptate la nivelul Uniunii Europene, pentru a armoniza legislația națională cu cea europeană, ținând cont de marile principii ale dreptului european.

Desființarea Secției Speciale

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) ar urma să fie desființată până la data de 31 martie 2022, se arată în programul de guvernare PNL-PSD-UDMR.

În locul ei ar urma să fie înființată o nouă instituție/structură care să ofere „garanții de independență a magistraților și să asigure mecanisme eficiente pentru o reală și efectivă răspundere a procurorilor și judecătorilor”.

Procedura de numire și revocare din funcțiile de conducere

Social-democrații și liberalii susțin că vor acorda prioritate procedurii de ocupare a funcțiilor de conducere din sistemul judiciar, fără să afecteze activitatea și eficiența instanțelor și parchetelor.

Susținem ca promovarea în funcțiile de conducere la nivelul instanțelor și parchetelor să se realizeze pe criterii meritocratice și în urma unor proceduri de concurs transparente”, potrivit programului de guvernare.

În acest sens, Guvernul promite să menționeze în Legile Justiției o serie de măsuri legislative care ar urma să reglementeze:

  • O procedură nouă de selectare a procurorilor de rang înalt, cu diminuarea rolului politic excesiv al ministrului justiției, rol criticat în rapoartele MCV și cu asigurarea echilibrului și a dialogului decizional functional, în limitele atribuțiilor constituționale, între inițiatorul procedurii (Ministrul Justiției), avizatorul selecției realizate de Ministrul Justiției (Secția de procurori a CSM) și emitentul actului administrativ de numire în funcție (Președintele României).
  • O procedură de contestare a revocării în fața instanței în acord cu hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului din 5 august 2020.

Reforma Inspecției Judiciare

Un alt obiectiv al Guvernului Ciucă este reforma Inspecției Judiciare.

Prin modificarea Legilor Justiției, avem în vedere și o reformă a Inspecției Judiciare astfel încât această instituție să ofere garanții sporite de independență, imparțialitate și profesionalism, în acord cu decizia CJUE și cu luarea în considerare a recomandărilor din rapoartele MCV”, arată sursa citată.

Alte obiective

Pe lângă cele menționate, PNL, PSD și UDMR punctează mai multe idei legate de domeniul justiției. Se urmărește simplificarea și sistematizarea legislației și reducerea „inflației” legislative.

„Justiția ocupă un loc central în programul de guvernare, prin prisma urgenței reformelor care trebuie finalizate pentru a garanta funcționarea eficientă a sistemului judiciar și independența justiției și a relansa lupta anticorupție, înțeleasă inclusiv ca un mijloc de combatere a sărăciei și a dezechilibrelor social-economice”, se mai arată în programul de guvernare al PSD, PNL și UDMR.

Eficientizarea accesului justițiabililor la serviciul public de justiție, Asigurarea resursei umane pe termen scurt, mediu și lung, Eliminarea inechităților în domeniul salarizării și acordării pensiilor de serviciu, Asigurarea unui cadru legislativ pentru personalul auxiliar de specialitate, Intensificarea luptei anticorupție și a luptei împotriva criminalității organizate, Reintegrarea socială a persoanelor private de libertate și Îmbunătățirea infrastructurii sistemului judiciar și a sistemului penitenciar și digitalizarea actului de justiție sunt celelalte capitole din programul de guvernare al Cabinetului Ciucă, în domeniul Justiției.

Sursă foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  • Obectivele celor trei partide desfintarea secti speciale , intelegem ca pin desfintare se protejeza pe ei insusi ,am plingere la doi magistrati si un procoror care apara coruptiea , pin desfintare acest fenomen flagel in Romaniea va lua amplore ,noi justitiabili nu vom mai avra cuie sa ne plingem . Pe scurt am 17 ani de cind ma rog la procoror magistrati sa faca un matimatec ,detin 2127mp o casa amplasata pe acesta ,la legiea 18/91 premariea retrocedeza celui de la care am cunparat 2200 mp ,pe ce teren se regaseste la acesta data din cele doua suprafete de teren de mai sus . Nici instanta nici procororu nu face calcul si acepta ce invoca un primar .

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/obiectivele-trasate-de-psd-pnl-si-udmr-pentru-domeniul-justitiei-inlocuirea-siij-cu-o-alta-structura-ridicarea-mcv-si-finalizarea-legilor-justitiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More on to that Topic: mainnews.ro/obiectivele-trasate-de-psd-pnl-si-udmr-pentru-domeniul-justitiei-inlocuirea-siij-cu-o-alta-structura-ridicarea-mcv-si-finalizarea-legilor-justitiei/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More here to that Topic: mainnews.ro/obiectivele-trasate-de-psd-pnl-si-udmr-pentru-domeniul-justitiei-inlocuirea-siij-cu-o-alta-structura-ridicarea-mcv-si-finalizarea-legilor-justitiei/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *