Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Ursula von der Leyen: Prin curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 septembrie 2022 Etichete: , ,

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a susținut miercuri, 14 septembrie, discursul privind starea Uniunii Europene, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg. Ea a subliniat că „solidaritatea Europei cu Ucraina va rămâne de nezdruncinat”. Olena Zelenska, prima doamnă a Ucrainei, a asistat în hemiciclul de la Strasbourg la discursul anual privind starea UE, primul de la declanşarea războiului din Ucraina.

„Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au un impact real și sunt acolo pentru a rămâne în vigoare”, a declarat președintele Comisiei Europene, subliniind totodată că solidaritatea Uniunii Europene cu Ucraina va fi „de nezdruncinat”, relatează The Guardian.

Având-o ca invitată de onoare pe prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, von der Leyen a precizat că „niciodată până acum acest Parlament nu a dezbătut starea Uniunii noastre în timp ce războiul făcea ravagii pe teritoriul european”.

„Mă aflu aici cu convingerea că, prin curaj și solidaritate, Putin va eșua și Europa va învinge”, a mai spus von der Leyen.

Reuters relatează că mulți legislatori și comisari europeni au purtat culorile steagului Ucrainei – albastru și galben.

„Sectorul financiar al Rusiei se află pe linia de plutire”, a adăugat șefa CE, menționând că aproape o mie de companii internaționale au părăsit țara. „Armata rusă ia cipuri de la mașini de spălat vase și frigidere pentru a-și repara echipamentele militare, pentru că au rămas fără semiconductori. Industria Rusiei este afectată”.

Într-un moment în care Ucraina lucrează la securizarea teritoriului pe care l-a recucerit de la forțele rusești de ocupație printr-o contraofensivă rapidă, von der Leyen a declarat că este momentul ca blocul să își mențină poziția.

„Acesta este momentul să dăm dovadă de hotărâre. Suntem implicați pe termen lung. Și vreau să clarific aici un fapt – sancțiunile vor fi menținute. Este momentul să dăm dovadă de hotărâre, nu să facem compromisuri pentru detensionarea situației. Nu va înceta nici sprijinul financiar pe care îl acordăm Ucrainei. Până în prezent, Echipa Europa a furnizat acestei țări asistență financiară în valoare de peste 19 miliarde de euro, fără a pune la socoteală sprijinul nostru militar. Iar angajamentul pe care ni-l asumăm este unul pe termen lung”, a mai subliniat Ursula von der Leyen.

Șefa Comisiei a mai anunțat că UE va oferi un sprijin de 100 de milioane de euro pentru reconstrucția școlilor ucrainene distruse.

„Va fi nevoie de resurse masive pentru reconstrucția Ucrainei. Bombardamentele rusești au provocat, de exemplu, daune sau distrugeri masive în peste 70 de școli.

Jumătate de milion de copii ucraineni au început noul an școlar în Uniunea Europeană. Dar sunt atâția alții în Ucraina care pur și simplu nu au săli de clasă în care să învețe.

Prin urmare, doresc să anunț astăzi că vom colabora cu prima doamnă pentru a sprijini reconstrucția școlilor ucrainene distruse. Iată de ce vom furniza 100 de milioane de euro. Pentru că viitorul Ucrainei începe în școlile sale.

Vom acorda în acest sens nu numai finanțare, ci vom oferi Ucrainei și mijloacele de care are nevoie pentru a-și valorifica la maximum potențialul”, a anunțat von der Leyen.

De asemenea, ea a anunțat că Ucraina va fi integrată în spațiul european de servicii de roaming gratuite.

CITEȘTE ȘI LIVE 203 zile de război / Kievul vrea să-și consolideze câștigurile din Harkov

Sursa foto: Parlamentul European

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW