Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Urmează trei zile fără restricții pentru români. Este ultima zi de stare de urgență

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Politic , at 14 mai 2020 Etichete: , , , ,

La două luni de la decretarea stării de urgență pe teritoriul României iată că a venit și ziua mult așteptată. Joi este ultima zi în care starea de urgență mai este în vigoare. Urmează să fie instituită starea de alertă, care presupune ridicarea treptată a unor restricții dar și impunerea de noi reguli cum ar fi purtarea obligatorie a măștii în spații închise. Legea privind starea de alertă adoptată, miercuri, de Parlament intră cel mai devreme luni în vigoare.

La doar câteva zile după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus, preşedintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgenţă, pentru 30 de zile, pe teritoriul României, pe data de 16 martie.

Decretul prezindențial a fost ulterior prelungit, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Parlamentul a adoptat, miercuri, proiectul de lege al Guvernului privind măsurile din starea de alertă în baza căruia pot fi restricționate anumite drepturi ale oamenilor.

Noile restricții ar urma să fie puse în aplicare abia după intrarea în vigoare a legii, adică la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Dacă nu e contestat la CCR, proiectul de lege al Guvernului ajunge, vineri, la Klaus Iohannis pentru  promulgare.

Dacă proiectul este promulgat și este publicat în MO, acesta va intra în vigoare abia luni, 18 mai. Asta înseamnă că din cauza unei hibe legislative trei zile nu vor fi restricții din punct de vedere legal.

sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *