Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Următorul pas în digitalizare – cărțile electronice de identitate. Ce spune ministrul Cătălin Predoiu despre stadiul implementării

By Preda Maria , in Politic Stirile zilei , at 9 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Ministrul Afacerilor Interne Cătălin Predoiu a vorbit în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România despre cărțile electronice de identitate, următorul pas în demersul digitalizării, care urmează să fie implementat la nivel național. Potrivit declarațiilor ministrului, noile buletine ar urma să fie înmânate cetățenilor la sfârșitul anului 2024. 

Cătălin Predoiu a declarat în cadrul interviului susținut de Vitalie Cojocari că proiectul inițial a fost implementat la nivel micro, în municipiul Cluj și ulterior la nivelul județului întreg. Proiectul trebuia să fie extins la nivel național în 2023, însă din motive tehnice a fost amânat. „A fost un proiect, există un proiect-pilot în derulare în județul Cluj, inițial în municipiu, apoi în județ. Au fost emise acolo în jur de 17.000 de cărți electronice de identitate. Acest proiect trebuia extins la nivel național în anul 2023, un proiect pe care l-am găsit întârziat, dar aș vrea să subliniez, nu este întârziat din culpa vreunei structuri a Ministerul Afacerilor Interne sau din culpa unui ministru anterior. A fost întârziat pentru că există aici un triunghi contractual. Nu este implicat doar Ministerul aici. Aici este implicată și Compania Națională Imprimeria Națională pentru finanțarea întregului proiect și pentru eliberarea blanchetelor, iar Imprimeria Națională a avut un contract extern cu un furnizor al unui hard, parte din acest ansamblu tehnologic, dacă vreți, pentru emiterea cărții electronice de identitate care a avut dificultăți câteva luni de zile, anul trecut, pentru a livra produsul”, a transmis Predoiu, pentru „Vocile care contează”.

Conform declarațiilor ministrului, a fost nevoie de intervenția sa pentru a readuce părțile la masa negocierilor și s-a ajuns la o soluție prin care furnizorul francez să livreze la timp produsele. Pe parcursul anului în curs, Imprimeria Națională ar trebui să fie capabilă să furnizeze la rândul său anumite componente.

Dialogul competitiv urmează să fie reluat în jurul datei de 17 ianuarie, când se va depune oferta. Compania Națională de Imprimerie are termen până pe 20 ianuarie să evalueze acest dialog competitiv.

Eu sper ca la finalul anului 2024 să avem implementat acest proiect”, a transmis Cătălin Predoiu.

Ministrul a concluzionat spunând că Ministerul de Interne va respecta termenul pentru livrarea noilor cărți electronice de identitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii