Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE: Corina Corbu, validată în funcția de viitor președinte al ÎCCJ/Cristina Tarcea pune în discuție legalitatea procedurii de selecție a candidaților

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 18 iulie 2019 Etichete: , ,

UPDATE2:

Secția de judecători a validat-o astăzi pe Corina Corbu, ca viitor șef al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Corina Corbu o va înlocui pe Cristina Tarcea, care nu a mai dorit să candideze pentru un nou mandat la șefia Instanței Supreme.

Corina Corbu își va începe mandatul în luna septembrie. Ea a fost validată cu 6 voturi „pentru” și 3 voturi „împotrivă”.

UPDATE1:

Cristina Tarcea pune în discuție legalitatea procedurii organizate de CSM pentru șefia Instanței Supreme. Potrivit legii, procedura de selecție trebuie începută în termen de 30 de zile de la vacantarea postului.

„Corina Corbu: E o chestiune de interpretare a legii…
Cristina Tarcea: Nu e o chestiune de interpretare a legii, textul de lege e clar: 30 de zile de la vacantarea postului. Vă asumați riscul de a participa la o procedură care ridică probleme de legalitate? Ați valida prin prezența dvs. o procedură care nu respectă legea?
Corina Corbu: E o procedură demarată de CSM”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Corina Corbu, sigurul judecător care vrea să preia conducerea Înaltei Curți de Casație și Justiție, și-a prezentat astăzi proiectul managerial în fața Secției de judecători de la CSM. Este pentru prima dată când responsabilitatea numirii președintelui Înaltei Curți de Casație și Justiție revine exclusiv secției de judecători a CSM. Anul trecut, prin modificările aduse legilor justiției în Parlament, președintele României a fost exclus din procedura de numire a persoanei care conduce ÎCCJ.

Corina Corbu, despre dificultățile care au fost în colaborarea dintre Înalta Curte și instanțele de judecată

Corina Corbu a declarat că au existat dificultăţi în comunicarea instanţei supreme cu celelalte instanţe de judecată, dar şi cu anumite instituţii, ceea ce a dus la o încetinire a proceselor.

„Au existat anumite dificultăţi, spun eu, în comunicarea Înaltei Curţi atât în interiorul instanţei, cât şi în exterior. Au fost sesizatae şi anumite dificultăţi şi în colaborarea Înaltei Curţi atât cu instanţele de judecată şi, uneori, şi cu anumite instituţii. Toate aceste aspecte, în opinia mea, au imprimat un anumit grad de lentoare procesului de modernizare al Instanţei Supreme, însă am considerat că acest lucru se datorează într-un fel sau altul şi nu aş personaliza, pur şi simplu aşa a fost conjunctura, acestea au fost provocările, astea sunt rezultatele”, a declarat Corina Corbu, în cadrul interviului susținut în faţa Secţiei de Judecători a Consililui Superior al Magistraturii.

Judecătorul a mai prezentat alte probleme cu care se confruntă ÎCCJ:  volumul excesiv de muncă, resurse umane insuficiente, întârzieri, lipsa unor aplicaţii informatice, dificultăţi în comunicare şi cu instanţele de judecată. Corina Corbu a vorbit despre necesitatea unui sediu unic pentru cele 4 secții ale ÎCCJ, un sediu mult mare decât cel în care funcționează astăzi.

„Am avut în vedere ultimul raport dat publicităţii de Comisia Europeană: resursele umane inadecvate, cele materiale, sediul ÎCCJ e o problemă veche, dar mereu actuală, făra rezolvarea acestei probleme, nu putem face treabă. Preşedintele e cel care trebuie să imprime principalele direcţii ale ÎCCJ, preşedintele trebuie să propună direcţiile aplicabile oricărei secţii. Trebuie să se asigure că toate deciziile sunt acceptate în mod corect, uneori lucrurile au fost trimise într-un mod cu tensiuni. Preşedintele e cel care trebuie să asculte şi să valorifice resursele umane, experienţă profundă. Eu cred că toate cele 4 secţii trebuie să-şi desfăşoare activitatea într-un sediu nou, comunicarea între judecătorii celor 4 secţii trebuie să fie una reală. Deşi a fost pe agenda conducerii ÎCCJ, cred că ar trebui să se găsească o rezolvare. E o problema de 20 de ani asta cu mutatul, acest sediul impropriu a condus la deteriorarea actului de justiţie”, a completat judecătorul.

Judecătorul Corina Corbu, despre dialogul cu societatea civilă: Trebuie să fie mai deschisă

„În ultima perioadă s-a pus accent pe modul în care este percepută public Instanța Supremă. Societatea civilă ia contact în mod direct, beneficiarii sunt implicați direct și astfel se formează percepția publică asupra ÎCCJ. Trebuie să fie o comunicare mai deschisă, poate că noi, judecătorii, avem limite de a comunica mai puțin”.

Potrivit anunţului CSM, candidaţii pentru funcţia de şef al Înaltei Curţi vor susţine, în faţa Secţiei pentru judecători, un interviu care constă în susţinerea planului managerial şi verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, fiind vizate capacitatea de organizare, rapiditatea în luarea deciziilor, resistenţa la stres, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung etc.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *