Universitățile olandeze critică propunerea „ridicolă” de limitare a numărului de studenți străini
Universitățile olandeze l-au criticat pe Pieter Omtzigt, unul dintre candidații la viitoarele alegeri generale, pentru că a sugerat că sunt prea mulți studenți internaționali care urmează cursuri în limba engleză în Olanda, relatează The Guardian.
Propunerea lui Omtzigt, care include plafonarea migrației anuale în țară la 50.000 de persoane, a fost considerată „ridicolă” de către universități, care o consideră o „închidere a minții olandeze”. Omtzigt și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o potențială lipsă de forță de muncă în următorii cinci ani, deoarece mulți studenți care studiază în limba engleză se întorc în țările lor de origine după absolvire.
În replică, asociația universităților din Olanda (UNL) a contraatacat, subliniind importanța vorbitorilor de limba engleză de nivel înalt pentru economia olandeză. Președintele interimar al UNL, Jouke de Vries, a respins ideea de a reveni la a preda totul în limba olandeză, considerând-o „ridicolă”. El a caracterizat discursul actual ca fiind un moment crucial, remarcând o tendință pe care a numit-o „închiderea minții olandeze”. De Vries a evidențiat apariția unor noi partide politice, precum NSC, cu opinii diferite privind globalizarea și chestiuni conexe.
„Este o evoluție în întreaga lume, statele naționale devin tot mai importante, granițele devin tot mai importante. Dar, în opinia mea, este ridicol să spunem că trebuie să facem totul în olandeză. Studenții olandezi învață multe de la studenții internaționali… mulți dintre membrii personalului nostru provin din străinătate… iar economia noastră din Olanda este foarte deschisă. Așadar, avem nevoie de oameni care pot vorbi și scrie în engleză la cel mai înalt nivel.”
Preocupările legate de internaționalizarea educației s-au intensificat în această țară mică, orientată spre export, în special din cauza creșterii numărului de programe de studii în limba engleză, ceea ce a dus la o triplare a numărului de studenți internaționali din 2005 până anul trecut.
În prezent, potrivit UNL, 26% dintre cei 340.000 de studenți din țară sunt internaționali, ceea ce contribuie la creșterea presiunii pe piața imobiliară deja dificilă. Un proiect de lege propus în domeniul educației are ca scop să acorde prioritate „olandezilor mai întâi” pentru majoritatea diplomelor de licență și să implementeze un plafon pentru studenții internaționali.
Cu toate acestea, ministrul educației, Robbert Dijkgraaf, din partidul liberal D66, a avertizat împotriva oricăror schimbări drastice ale sistemului de către următorul guvern.
foto: pixabay
Comentarii