Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Uniunea Europeană va oferi un nou ajutor militar de 500 de milioane de euro Ucrainei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 mai 2022

Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat vineri, 13 mai, că blocul comunitar va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro. De asemenea, înaltul diplomat european și-a exprimat încrederea că în zilele următoare se va ajunge la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, relatează Reuters.

Vorbind cu reporterii în marja reuniunii miniștrilor de externe din cadrul G7 din nordul Germaniei, Borrell a declarat că sprijinul militar va fi destinat armelor grele, cum ar fi tancurile și artileria, ceea ce va ridica ajutorul acordat de blocul comunitar la aproximativ 2 miliarde de euro în total.

„Un nou impuls pentru sprijinul militar. (Va fi) mai multă presiune asupra Rusiei cu sancțiuni economice și continuarea izolării internaționale a Rusiei și combaterea dezinformării”, a declarat acesta.

De asemenea, Borrell a menționat că este optimist și că un embargo al UE asupra petrolului rusesc ar putea fi convenit în zilele următoare.

„Sunt sigur că vom avea un acord. Avem nevoie de el și îl vom avea. Trebuie să scăpăm de dependența de petrol rusesc. Dacă nu există un acord la nivelul ambasadorilor, atunci luni, miniștrii, atunci când se vor reuni, vor trebui să dea impulsul politic”, a mai precizat Josep Borrell.

Context

Uniunea Europeană propune interzicerea tuturor importurilor de petrol rusesc, într-un al șaselea pachet de sancțiuni care vizează agresiunea președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerile într-un discurs susținut miercuri, 4 mai, în Parlamentul European.

În ceea ce privește problema crucială a importurilor de energie, von der Leyen a declarat:

„Aceasta va fi o interdicție completă de import pentru tot petrolul rusesc, pe cale maritimă și prin conducte, brut și rafinat. Ne vom asigura că vom elimina treptat petrolul rusesc într-un mod ordonat, într-un mod care să ne permită nouă și partenerilor noștri să ne asigurăm rute alternative de aprovizionare și să minimizăm impactul asupra piețelor globale. Acesta este motivul pentru care vom elimina treptat aprovizionarea rusă cu țiței în termen de șase luni și cu produse rafinate până la sfârșitul anului”, a afirmat șefa CE.

Sancțiunile vor necesita un sprijin unanim din partea celor 27 de state membre ale UE – Slovacia a indicat deja că va solicita o derogare, iar Ungaria a sugerat că sancțiunile privind aprovizionarea cu energie reprezintă o „linie roșie” pentru ea.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *