Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană lansează oficial negocieri de aderare cu Ucraina

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 iunie 2024 Etichete: , ,

Rusia a încercat prin toate mijloacele să blocheze procesul de aderare, prevăzut să fie lung și dificil, care va ancora această fostă republică sovietică în Europa.

”O Ucraină puternică nu este posibilă fără UE, iar o UE puternică nu mai este posibilă fără Ucraina”, a declarat premierul ucrainean Denîs Şmîhal în deschiderea negocierilor.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a descris acest moment ca fiind ”istoric”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a folosit superlative pentru a lăuda deschiderea acestor negocieri, așteptate cu nerăbdare la Kiev, la peste doi ani de la începutul invaziei ruse.

”Negocierile de aderare pe care le deschidem azi (marţi), vor fi riguroase şi exigente”, a declarat, la rândul său, ministrul belgian de Externe Hadja Lahbib, a cărei ţară deţine preşedinţia Consiliului UE, din care fac parte statele membre.

”Cu hotărâre şi angajament, suntem încrezători în capcitatea voastră de a ajunge la o încheiere pozitivă”, a adăugat ea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a considerat și ea aceasta o ”veste bună”.

Doar Ungaria și-a manifestat dezaprobarea.

Budapesta a reamintit marți la Luxemburg că Ucraina este încă ”foarte departe” de îndeplinirea tuturor criteriilor necesare pentru a se alătura celor 27, conform ministrului ungar pentru Afaceri Europene, Janos Boka.

În Ucraina, ”90% dintre oameni ne susțin, vom implementa reformele” cerute, a afirmat vicepremierul Olga Stefanishyna într-un discurs adresat miniștrilor celor 27.

Ea s-a oprit brusc, fiind avertizată de telefonul mobil.

”Avem o alertă la Kiev”, a declarat ea, amintind că vine dintr-o ţară în război.

Statele membre UE au deschis mai întâi, în mod oficial, negocieri cu Ucraina, în cadrul unei Conferinţe Interguvernamentale (CIG), şi urmau să deschidă apoi altă CIG cu Republica Moldova, altă fostă republică sovietică candidată la aderarea la UE.

Deschiderea acestor negocieri cu Kievul este rezultatul unui acord obţinut în urma unei lupte aprige de către 26 de state membre UE, care au fost nevoite să rivalizeze în ingeniozitate pentru a-l convinge pe cel de-al 27-lea – Ungaria lui Viktor Orban – să nu blocheze acest proces..

Premierul ungar s-a opus feroce oricăror negocieri de aderare cu Ucraina, apreciind că această ţară nu este pregătită.

Ungaria – cel mai apropiat stat membre UE de Rusia lui Vladimir Putin – blochează orice ajutor militar european destinat Kievului.

Orban a acceptat până la urmă să plece de la masa summitului liderilor Celor 27, în decembrie, cât cei 26 de omologi ai săi să decidă să deschidă aceste negocieri de aderare cu Kievul şi Chişinăul.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei statutul de stat candidat la aderarea la Uniune, un gest de mare simbolism, la câteva luni după începutul războiului declanșat de Moscova, acordând același statut și Republicii Moldova, vecina sa.

Deschiderea negocierilor reprezintă doar o etapă într-un proces de aderare lung și complicat.

Posibila aderare a Ucrainei la UE, o țară cu peste 40 de milioane de locuitori și o putere agricolă semnificativă, aduce multiple provocări, începând cu ajutoarele financiare de care ar urma să beneficieze.

UE intenționează să se reformeze pentru a face față acestei extinderi și pentru a-și îmbunătăți guvernanța și procesul decizional, deja adesea complicat în cadrul celor 27 de membri.

foto: president.gov.ua

Comentarii