Tuesday, May 21, 2024
Jurnalism corect


Uniunea Europeană intenționează să acorde mai multă susținere financiară Ucrainei, chiar dacă Viktor Orban se opune prin veto

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2023 Etichete: , , ,

Potrivit Reuters, UE intenționează să acorde ajutor Ucrainei chiar dacă Ungaria se va opune prin veto la următorul summit. Celelalte 26 de țări ale UE ar putea să-și mărească contribuțiile naționale în mod individual către Kiev.

Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a avertizat că va bloca demersurile de a furniza Kievului un sprijin financiar de 50 de miliarde de euro până în 2027 și aprobarea pentru începerea negocierilor de aderare – un obiectiv strategic cheie pentru Ucraina, aflată în conflict cu invazia Rusiei.

Nerespectarea acestor două propuneri ar putea reprezenta o lovitură semnificativă pentru Ucraina, care este epuizată după aproape doi ani de război, cu puține schimbări pe front în acest an.

Ucraina depinde în mare măsură de asistența economică din partea Occidentului pentru a-și menține funcționarea.

„Știm cât de existențial este. Liderii europeni sunt oameni responsabili – cel puțin 26”, a declarat înaltul oficial UE, implicat în pregătirea summitului.

„Își vor respecta angajamentele”, a declarat oficialul, vorbind sub protecția anonimatului.

Dacă Orban se va opune printr-un veto la alocarea celor 50 de miliarde de euro (53,75 miliarde de dolari) pentru Ucraina, conform oficialului, Uniunea Europeană ar putea decide să ofere o sumă mai mică pentru a acoperi o perioadă mai scurtă. Alternativ, celelalte 26 de țări UE ar putea să-și mărească contribuțiile naționale în mod individual către Kiev.

În acest an, UE a alocat 18 miliarde de euro pentru Ucraina, o decizie inițial respinsă de Ungaria printr-un veto în decembrie anul trecut. Alternativ, celelalte 26 de țări UE ar putea să-și mărească contribuțiile naționale în mod individual către Kiev.

Un oficial de rang înalt din Uniunea Europeană a sugerat că este posibil să se ajungă din nou la un compromis, însă a exprimat critici puternice, reflectând frustrarea multor membri ai UE față de poziția guvernului naționalist maghiar.

„Pe toată linia (…), huliganii maghiari reprezintă o problemă atunci când vine vorba de politica noastră față de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a declarat diplomatul, sub rezerva anonimatului.

Dezbaterea din cadrul summitului se va axa, de asemenea, pe oportunitatea de a aloca încă 5 miliarde de euro pentru Ucraina din Fondul european pentru pace, un fond gestionat de UE utilizat pentru a furniza sprijin militar Kievului.

Orban, care evidențiază legăturile sale cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce restul blocului încearcă să izoleze Moscova din cauza conflictului, a intensificat recent criticiile la adresa sprijinului oferit de UE pentru Kiev și a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Orban a criticat modul în care Ucraina gestionează problema minorității maghiare. Cu toate acestea, ulterior, el a afirmat că Ucraina este prea coruptă și nu este pregătită să adere la UE, lăsându-și colegii să speculeze asupra intențiilor sale. Până în prezent, nu există indicii imediate că președintele francez Emmanuel Macron a reușit să-l convingă pe Orban în timpul unui dineu la Elysee, desfășurat joi.

Conform Transparency International, percepția corupției în Ungaria este doar puțin mai bună decât în Ucraina. Organizația susține că Ungaria este considerată cea mai coruptă țară din Uniunea Europeană.

Pe măsură ce blocul încearcă acum să obțină sprijinul lui Orban în ceea ce privește Ucraina, o decizie referitoare la deblocarea accesului la 10 miliarde de euro este așteptată chiar înainte de summitul săptămânal.

Dacă Orban va continua să blocheze începerea negocierilor de aderare cu Ucraina, există posibilitatea ca propunerile conexe privind progresul candidaturilor Georgiei și Bosniei la UE să fie abandonate, au informat diplomații.

 

Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Comentarii