Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Uniunea Europeană acordă României 33,9 milioane euro din Fondul de Solidaritate în urma secetei din vara anului 2022

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 23 august 2023

Comisia Europeană a propus miercuri, 23 august, un sprijin financiar semnificativ pentru România, în urma daunelor considerabile provocate de o secetă severă în vara anului 2022. Prin intermediul Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE), România va beneficia de o asistență financiară în valoare de 33,9 milioane EUR pentru a acoperi costurile operațiunilor de urgență și de redresare.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene are ca scop să ofere sprijin țărilor membre în fața dezastrelor naturale majore, iar România a fost identificată ca beneficiar în urma secetei devastatoare care a lovit țara în vara anului 2022. Acest sprijin financiar poate fi utilizat pentru repararea infrastructurii deteriorate, asigurarea protecției pentru populație, implementarea măsurilor de prevenție și protecție a patrimoniului cultural, precum și operațiunile de curățare a zonelor afectate.

Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a subliniat importanța solidarității în cadrul Uniunii Europene, menționând că „în fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al dezastrelor naturale. Asistența din partea FSUE reprezintă o expresie a acestei solidarități și este esențială pentru a ajuta țările membre să facă față consecințelor dramatice ale acestor evenimente”.

Pentru a deveni realitate, propunerea Comisiei trebuie să primească aprobarea autorității bugetare. Odată ce acest pas este realizat, Comisia va putea finaliza decizia de punere în aplicare și să elibereze asistența financiară într-o singură tranșă.

Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene a fost creat în urma inundațiilor catastrofale din Europa Centrală din 2002 și a fost ulterior extins pentru a include răspunsul la urgențele majore de sănătate publică, ca răspuns la pandemia de COVID-19. De-a lungul anilor, acest fond a fost utilizat pentru a sprijini operațiunile de urgență și de redresare în țările membre, reprezentând o expresie tangibilă a solidarității și sprijinului în cadrul UE.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW