Tuesday, February 7, 2023
Jurnalism corect


Președintele CSM publică corespondența cu parchetele și instanțele pe tema legii ANI

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 3 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat corespondența pe care a avut-o cu parchetele și instanțele pe tema legii de funcționare a Agenției Naționale de Integritate.
„În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenției Naționale de Integritate, menţionăm faptul că începând cu data de 9 mai 2019, CSM a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 03 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1 – comună “Legislație și cooperare interinstituțională”, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.
Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel.
Propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanțe şi parchete, potrivit documentației ce poate fi vizualizată aici.
Demersurile CSM au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare”, a transmis CSM, prin intermediul unui comunicat.
Citește AICI corespondența dintre CSM, instanțe și parchete.

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție i-au cerut demisia președintei Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea și a solicitat CSM să publice propunerile de modificări la legea privind funcționarea ANI. Reacția vine după ce, jurnaliștii mainnews.ro, au publicat o anchetă în acest sens.

CSM acuză că au fost lansate în spațiul public „afirmații grave și inexacte, neverificate(…)fără consultarea corpului magistraţilor privind acest subiect”.

Contactată de jurnaliști, Lia Savonea a refuzat să vorbească despre acest subiect înaintea publicării articolului referitor la averea acesteia.

Averea Liei Savonea, cercetată de ANI

Mainnews.ro a scris pe 1 octombrie că Agenția Națională de Integritate (ANI) face verificări privind averea președintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea. Acțiunea vine după o sesizare formulată pe numele acesteia. Ulterior, Lia Savonea a transmis Comisiei Juridice a Senatului o propunere de modificare a Legii 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice și de completare a legii de funcționare a ANI. Jurnaliștii Mainnews au încercat să ia legătura cu președintele CSM, însă acesta nu a răspuns întrebărilor adresate. Fostul președinte al Comisiei Juridice a Senatului, Robert Cazanciuc, a declarat că nu a primit nicio astfel de propunere din partea Liei Savonea.

sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW