Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Uniunea Europeană a aprobat al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 octombrie 2022 Etichete: , ,

Uniunea Europeană a aprobat joi, 6 octombrie, cel de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, ca răspuns la escaladarea conflictului declanșat de Moscova în Ucraina, incluzând anexarea ilegală a teritoriului ucrainean pe baza unor „referendumuri” false, mobilizarea de trupe suplimentare și emiterea de amenințări nucleare, se arată într-un comunicat de presă al Executivului comunitar

Acest pachet conține noi interdicții de import, măsură ce ar priva Federația Rusia de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro, precum și restricții de export european, care vor priva și mai mult complexul militar și industrial al Kremlinului de componente și tehnologii cheie și economia Federației Ruse de servicii și expertiză europeană.

Pachetul pune, de asemenea, baza pentru cadrul legal necesar pentru implementarea plafonului prețului petrolului prevăzut de G7.

Concret, pachetul introduce următoarele:

Mai multe persoane fizice și entități, sancționate

Mai multe persoane fizice și entități, care au fost implicate în ocuparea, anexarea ilegală și organizarea „referendumurilor” false ale Federației Ruse în teritoriile ocupate/oblastele din regiunile Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, au fost sancționate de UE. Acestora li se alătură, de asemenea, persoane fizice și entități care lucrează în sectorul apărării, cum ar fi oficiali de rang înalt și militari, precum și companii care sprijină forțele armate ruse, dar și persoane care răspândesc dezinformare despre război. 

Extinderea restricțiilor la regiunile Herson și Zaporojie

Domeniul geografic de aplicare al măsurilor restrictive ca răspuns la recunoașterea zonelor controlate neguvernamental din regiunile Donețk și Lugansk din Ucraina și ordonarea forțelor armate ruse în aceste zone a fost extins pentru a acoperi toate zonele controlate neguvernamental ale Ucrainei. Ucraina în regiunile Donețk, Lugansk, Zaporizhzhia și Herson.

Noi restricții la export

Au fost introduse restricții suplimentare la export care urmăresc să reducă accesul Federației Ruse la articole militare, industriale și tehnologice, precum și capacitatea acesteia de a-și dezvolta sectorul de apărare și securitate.

Astfel, se interzice exportul de cărbune, de articole tehnice utilizate în sectorul aviației, de anumite substanțe chimice, precum și de arme de calibru mic către Federația Rusă.

Noi restricții la import

Se interzice importului de produse din oțel finite și semifabricate rusești, de mașini și aparate, de materiale plastice, vehicule, textile, încălțăminte, piele, ceramică, anumite produse chimice și bijuterii care nu sunt din aur.

Plafonarea prețului petrolului 

Plafonarea prețului petrolului rusesc, odată pusă în aplicare, va permite operatorilor europeni să efectueze și să sprijine transportul de petrol rusesc către țări terțe, cu condiția ca prețul acestuia să rămână sub un „plafon” prestabilit. Acest lucru va contribui la reducerea în continuare a veniturilor Federației Ruse, menținând în același timp stabilitatea piețelor energetice globale prin continuarea aprovizionării, susține CE.

Va contribui, de asemenea, la combaterea inflației și la menținerea stabilă a costurilor energetice într-un moment în care costurile ridicate – în special prețurile ridicate ale combustibililor – reprezintă o mare preocupare pentru toți europenii.

Această măsură este coordonată îndeaproape cu partenerii din G7. Ea ar urma să intre în vigoare după 5 decembrie 2022 pentru țiței și după 5 februarie 2023 pentru produsele petroliere rafinate. Detalii aici.

Restricții privind întreprinderile de stat

Al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse interzice cetățenilor UE să ocupe posturi în organele de conducere ale anumitor întreprinderi rusești de stat. 

Servicii financiare, de consultanță IT și alte servicii pentru întreprinderi

Interdicțiile existente privind activele criptografice au fost înăsprite prin interzicerea tuturor portofelelor, conturilor sau serviciilor de custodie a criptoactivităților, indiferent de valoarea portofelului (anterior era permisă o sumă de până la 10 000 EUR).

Pachetul lărgește sfera serviciilor care nu mai pot fi prestate guvernului rus sau persoanelor juridice stabilite în Federația Rusă: acestea includ acum serviciile de consultanță IT, de consultanță juridică, de arhitectură și de inginerie. Acestea sunt semnificative, deoarece vor slăbi potențial capacitatea industrială a Federației Ruse, deoarece aceasta este foarte dependentă de importul acestor servicii.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii