Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ungaria numește un nou președinte în urma scandalului de grațiere: Tamas Sulyok, nominalizat în locul lui Katalin Novak

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 26 februarie 2024 Etichete: , ,

Ungaria, confruntată cu pierderea președintei sale după o grațiere controversată într-un caz de pedofilie, urmează să desemneze luni în Parlament un înlocuitor pentru Katalin Novak, într-un efort de a depăși acest scandal de amploare, conform AFP.

Katalin Novak, care a făcut istorie ca prima femeie președinte în Europa Centrală când a fost investită în martie 2022, și-a dat demisia acum două săptămâni, admitând o „eroare” prin grațierea unui individ implicat într-un caz de pedofilie.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, confruntat cu cea mai severă criză politică de când a revenit la conducere în 2010, a descris ca un „coșmar” demisia acestei colaboratoare apropiate.

Partidul Fidesz, condus de Viktor Orban, a optat pentru un candidat cu un profil mai rezervat, juristul Tamas Sulyok, în vârstă de 67 de ani, care a fost la conducerea Curții Constituționale începând din 2016.

Votul parlamentarilor este programat pentru luni după-amiază, urmând ca rezultatul să fie comunicat puțin mai târziu, odată cu finalizarea numărării voturilor.

Opoziția critică nominalizarea unui candidat cu o prezență politică limitată, iar duminică, câteva mii de persoane au protestat în Budapesta, solicitând ca președintele să fie ales prin vot universal direct.

Prin această mișcare, Viktor Orban își propune să încheie scandalul care, la mijlocul lunii februarie, a adus pe străzi zeci de mii de protestatari, într-o demonstrație de forță nevăzută în ultimii zece ani.

”Unitatea naţională a fost ruptă prin această decizie” de graţiere, declara săptămâna trecută, la radio, premierul suveranist, apreciind că numai demisia lui Novak şi învestirea altui preşedinte poate ”restaura unitatea”.

El s-a angajat să consolideze legislaţia cu privire la protecţia copilului şi a cerut ”teste care să analizeze modul de viaţă, devianţele sexuale şi aptitudinea psihologică” a celor care lucrează cu minori.

foto: X

Comentarii