Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ungaria nu va susține noi sancțiuni asupra energiei din Federația Rusă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 29 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Ungaria nu va susține cea de-a opta rundă de sancțiuni propusă de Uniunea Europeană împotriva Federației Ruse dacă acestea conțin sancțiuni energetice, a declarat joi, 29 septembrie, șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas, conform Reuters

Statele UE au nevoie de unanimitate pentru a impune aceste sancțiuni, iar Orban a fost un critic vocal, spunând anterior că sancțiunile UE „au fost inversate”, ducând la creșterea prețurilor la energie și lovind în economiile europene. 

„Ungaria a făcut deja prea multe pentru a menține unitatea europeană, dar dacă există sancțiuni energetice în pachet, atunci nu putem și nu vom susține (…) Așteptăm o listă finală, completă de sancțiuni și apoi putem negocia în acest sens. Ungaria nu poate sprijini sancțiunile energetice, a declarat Gergely Gulyas într-un briefing.

Cu o zi în urmă, șefa CE, Ursula von der Leyen, a transmis că G7 a convenit să introducă un plafon de preț al petrolului rusesc pentru țările terțe. Acest plafon al prețului petrolului va ajuta la reducerea veniturilor Federației Ruse, pe de o parte, și va menține stabile piețele globale de energie, pe de altă parte, conform acesteia.

Guvernul Ungariei este, de asemenea, în discuții cu Comisia Europeană pentru asigurarea banilor din fonduri UE blocate din cauza problemelor legate de statutul de drept. Gulyas a spus că se așteaptă ca un acord să fie semnat, deoarece Budapesta este pregătită să îndeplinească toate angajamentele asumate față de Comisie.

Foto: Inquam Photos / Laszlo Beliczay

Comentarii