Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Noi sancțiuni împotriva Moscovei. CE anunță blocarea tuturor importurilor din Rusia

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 septembrie 2022

Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și Josep Borrell, șeful diplomației europene, au prezentat miercuri, 28 septembrie, al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, în contextul invaziei din Ucraina. Între acestea se numără blocarea importurilor ruse și sancționarea persoanelor fizice care sprijină, facilitează sau beneficiază de pe urma invaziei Ucrainei. 

Astfel, oficialii UE au propus blocarea importurilor ruse, măsură ce ar priva Federația Rusia de venituri suplimentare de 7 miliarde de euro. De asemenea, aceștia au propus extinderea listei de produse care nu mai pot fi exportate în Rusia pentru a priva complexul militar al Kremlinului de tehnologii cheie.

„De exemplu, acestea include echipamente de aviație sau componente electronice și substanțe chimice specifice. Aceste noi interdicții de export vor slăbi și baza economică a Rusiei și vor slăbi capacitatea acesteia de a se moderniza”, a declarat șefa CE, Ursula von der Leyen.

Mai mult, CE vrea interdicții suplimentare privind furnizarea de servicii europene către Rusia și interzicerea cetățenilor UE de a participa în organele de conducere ale întreprinderilor de stat ruse.   

Totodată, Borrell a transmis că urmează extinderea listei persoanelor fizice sancționate, cărora li se adaugă, pe lângă oligarhi și oficialii militari înalți, și persoane care răspâbdesc dezinformare despre război. 

„În această categorie, vom putea enumera persoane în cazul în care eludează sancțiunile noastre. Deci, de exemplu, dacă cumpără bunuri în Uniunea Europeană, le aduc în țări terțe și apoi în Rusia, aceasta ar fi o eludare a sancțiunilor noastre, iar acele persoane ar putea fi listate”, a adăugat von der Leyen. 

Totodată, șefa CE a transmis că G7 a convenit să introducă un plafon de preț al petrolului rusesc pentru țările terțe. Acest plafon al prețului petrolului va ajuta la reducerea veniturilor Rusiei, pe de o parte, și va menține stabile piețele globale de energie, pe de altă parte. Astăzi, în acest pachet, aici, punem temeiul legal pentru acest plafon al prețului petrolului.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii