Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ungaria a blocat prin veto un ajutor al Uniunii Europene pentru Ucraina

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 decembrie 2022

Guvernul ungar a blocat marți, 6 decembrie, un acord al Uniunii Europene privind un pachet de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina. Comisia Europeană și celelalte țări UE caută acum soluții alternative pentru a se asigura că Kievul primește fondurile de care are mare nevoie până în ianuarie, relatează Politico

Comisia Europeană va analiza „cum să ofere soluția necesară Ucrainei încă din ianuarie”, a declarat comisarul UE pentru buget, Johannes Hahn, în timpul unei sesiuni publice a miniștrilor de finanțe ai blocului comunitar.

Acest lucru ar presupune o așa-numită cooperare consolidată, o cale legală pentru a evita vetourile, au spus oficialii UE, conform sursei citate.

Cu toate acestea, această soluție ar impune țărilor UE să ofere garanții bugetare naționale care, în unele cazuri, au nevoie de aprobarea parlamentară, lucru care ar putea dura ceva timp.

Amintim că Executivul european a recomandat Consiliului miercuri, 30 noiembrie, înghețarea a 7,5 miliarde de euro din banii pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune a Budapestei.

În vreme ce un număr de reforme au fost făcute sau sunt în curs de implementare, Ungaria a eșuat în a implementa adecvat aspecte centrale ale celor 17 măsuri remediale necesare care au fost agreate în cadrul mecanismului general de condiționalitate până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum s-a angajat statul. Acestea sunt legate în particular de eficiența nou înființatei Autorități de Integritate și de procedura pentru evaluarea judiciară a deciziilor de anchetare”, se arată într-un comunicat de presă al CE. Detalii aici.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii