Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un val de dezinformare amenință să alimenteze conflictul Israel-Hamas

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 19 octombrie 2023 Etichete: , ,

Pe măsură ce războiul Israel-Hamas continuă, autoritățile de reglementare și analiștii spun că un val de dezinformare online riscă să accentueze și mai mult tensiunile, potrivit Reuters.

O explozie la un spital din Gaza, care a ucis marți, 17 octombrie, sute de palestinieni, este cel mai recent subiect discutat în mediul online. Susținătorii ambelor părți în conflictul dintre Israel și Hamas încearcă să argumenteze narațiunea propriei părți și să pună îndoieli asupra celeilalte.

Președintele american Joe Biden a abordat provocarea verificării informațiilor din timpul conflictului în remarcile despre explozia spitalului în timpul vizitei sale în Israel. Acesta a specificat că, potrivit informațiilor pe care le avem acum, explozia ar fi avut loc din cauza adversarilor Israelului.

„Dar există mulți oameni care nu sunt siguri, așa că avem multe – trebuie să depășim multe lucruri”, a spus Biden, citat de Reuters.

Unitatea de verificare a faptelor Reuters a identificat numeroase cazuri de postări pe rețelele de socializare folosind imagini și informații false despre conflictul Israel-Hamas și altele în care confuzia, mai degrabă decât dezinformarea deliberată, pare să creeze tensiunile.

Un exemplu oferit de jurnaliștii Reuters este un cont X (fostul Twitter) sub numele Farida Khan care pretinde că este un jurnalist Al Jazeera din Gaza. Acesta a postat un mesaj în care spunea că au un videoclip cu „aterizarea unei rachete Hamas în spital” în incidentul de marți. Ulterior, Al Jazeera a alertat utilizatorii rețelelor sociale că acel cont nu are legături cu serviciul de știri. Al Jazeera a declarat pentru Reuters că nu au angajată o persoană cu numele Farida Khan. Ulterior, contul a fost eliminat.

De asemenea, un videoclip cu președintele rus Vladimir Putin vorbind despre Ucraina anul trecut a fost distribuit în această lună cu subtitrări inventate care avertizează SUA să nu se amestece în conflictul Israel-Hamas.

Pe lângă imagini autentice care arată cadavrele celor uciși de Hamas pe 7 octombrie, un videoclip din 2015 cu uciderea unei fete de 16 ani în Guatemala a fost denaturat online, arătând în mod fals o tânără israeliană arsă de o „mafie palestiniană”.

Consecințele dezinformării

Tensiunile crescute pot avea consecințe în lumea reală dincolo de orașele și kibutze-urile israeliene în care 1.400 de israelieni au fost uciși de oamenii înarmați ai Hamas pe 7 octombrie și în Gaza, unde peste 3.000 de palestinieni au fost uciși până acum în urma bombardamentelor Israelului, potrivit publicației menționate anterior.

Franța a fost pusă în cea mai mare alertă de securitate după ce un profesor a fost ucis într-un atac islamist, iar alertele cu bombă au forțat evacuarea muzeului Luvru, iar mai multe aeroporturi au fost și ele în alertă. Ministrul de Interne Gerald Darmanin a declarat că atacul are o legătură cu evenimentele din Orientul Mijlociu.

Școlile evreiești din Londra s-au închis în weekend, după ce o organizație caritabilă evreiască care asigură securitatea a înregistrat o creștere cu 400% a incidentelor antisemite, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

În conflictele moderne, pe tot globul, precum și în Orientul Mijlociu, fiecare „tabără” a folosit mult timp televiziunea – și mai recent internetul – pentru a câștiga „războiul pentru inimi și minți”, precum și războiul de pe teren, amestecând adesea adevărul cu ficțiunea.

Autoritățile de reglementare urmăresc fenomenul. Șeful industriei din UE, Thierry Breton, a spus pe X că Facebook Meta, TikTok și YouTube că nu au făcut suficient pentru a reduce dezinformarea în urma atacurilor. Fiecare companie a spus că a luat măsuri pentru a aborda conținutul dăunător.

FOTO: Pixabay

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW