Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un nou scandal în CSM. Ședința plenului nu s-a putut desfășura 

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 11 ianuarie 2022

Alegerea unui nou președinte tulbură apele în Consiliul Superior al Magistraturii . O ședință a plenului programară pentru marți, 11 ianuarie, nu s-a putut desfășura din cauza boicotului a șase dintre membrii CSM. Totuși, Secția pentru judecători și-a putut desfășura lucrările pentru ministrul de resort, Cătălin Predoiu, a asigurat cvorumul. 

Până acum câteva săptămâni contracandidate pentru șefia CSM, judecătoarele Andreea Chiș și Gabriela Baltag au format, marți, o alianță de conjunctură, alături de Mihai Bălan, Evelina Oprina, Tatiana Toader și Florin Deac din cauza nemulțumirilor legate de interimatul conducerii.

Într-un mesaj publicat pe Facebook, Andreea Chiș l-a acuzat pe Bogdan Mateescu, fostul președinte și totodată cel care a fost votat pentru a asigura interimatul, că ocupă ilegal această funcție. În opinia sa, interimatul ar trebui asigurat de vicepreședintele instituției, procurorul Florian Deac.

„Am cerut intrarea în legalitate prin exercitarea de către vicepreședintele a atribuției de conducere a ședinței Plenului și de alegere a unui președinte de ședință în cazul ședinței Secției pentru judecători, președinte de ședință care putea fi inclusiv cel nelegal desemnat interimar, însă am fost refuzați”,  a acuzat judecătoarea Andreea Chiș.

La rândul lor, judecătoarele Gabriela Baltag și Evelina Oprina acuză că hotărârea plenului prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul contravine prevederilor Constituției.

„Din punctul nostru de vedere, (n.r. – hotărârea prin care Bogdan Mateescu asigură interimatul) este neconformă cu prevederile constituţionale şi legale şi generează o serie de vulnerabilităţi, cu importante consecinţe pe planul tuturor raporturilor şi relaţiilor în care se manifestă Consiliul Superior al Magistraturii”, au opinat cele două judecătoare.

Când două se bat, al treilea câștigă

Ziua de 16 decembrie 2021 ar fi trebuit să fie decisivă pentru alegerea unui nou președinte al CSM. Contracandidate erau Andreea Chiș și Gabriela Baltag, reprezentante a două tabere opuse, însă în cele din urmă din sediul de pe Calea Plevnei avea să iasă „fum negru”.

Ambele au fost respinse cu un număr covârșitor de voturi. Imediat a fost supusă la vot o hotărâre prin care Bogdan Mateescu, al cărui mandat expira pe 6 ianuarie, ar putea asigura interimatul și după această dată, în eventualitatea în care nu este ales un președinte, ceea ce s-a și întâmplat.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *