Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


EXCLUSIV Primăria Capitalei vrea să îi dea în judecată pe Andrei Chiliman și pe proprietarul Cathedral Plaza pentru recuperarea a 5-6 milioane euro, costurile cu demolarea clădirii

By Vîrban Robert , in Analize & Investigatii Politic Stirile zilei , at 5 august 2022

În urmă cu două săptămâni, primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat semnarea dispoziției de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea de birouri construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif. Potrivit unui răspuns transmis de municipalitate la solicitarea Mainnews.ro, costurile lucrărilor de demolare sunt estimate la 5 – 6 milioane euro, bani pe care instituția speră să îi recupereze de la proprietarul imobilului, compania Millennium Building Development, dar și de la fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, cel care a emis autorizația de construire ilegală. 

Edificată între 2006 și 2011, Cathedral Plaza se află în prezent în proprietatea companiei Millennium Building Development, controlată de afaceristul grec Ioannis Papalekas. Având o înălțime de 75 metri și o suprafață de circa 23.000 mp pe parter și 19 etaje, construcția a fost vehement contestată de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din cauza faptului că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un important monument istoric și de arhitectură. În anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situației juridice.

Situația juridică a turnului avea să fie lămurită abia șapte ani mai târziu. În ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, să demoleze clădirea, instanța stabilind că a fost construită ilegal. De această obligație nu au ținut însă cont foștii primari, Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Primăria vrea să recupereze costurile cu demolarea de la Millennium și Chiliman

La aproape 10 ani de la această hotărâre, actualul primar, Nicușor Dan, încearcă să pună la pământ turnul de 75 metri. Numai că misiunea va mai dura. Conform reprezentanților Primăriei Capitalei, urmează să fie demarată o cercetare de piață în urma căreia va fi stabilit costul aproximativ al lucrărilor de demolare. În urma discuțiilor preliminare municipalitatea estimează un cost de circa 5 – 6 milioane euro, bani pe care speră ca în final să îi recupereze de la Millennium Building Development și de la fostul primar al Sectorului 1, Andrei Chiliman, cel care a emis autorizația ilegală.

Rămâne de văzut dacă Primăria Capitalei va și reuși acest lucru. Compania controlată de Ioannis Papalekas a înregistrat pierderi pe linie în ultimii 20 ani, acumulând datorii de 463 milioane lei. De cealaltă parte, conform ultimei declarații de avere, publicate în 2017, Chiliman avea în conturi circa 1 milion euro și deținea pe numele său sau al apropiaților 22 de terenuri, nouă case, două autoturisme, respectiv bijuterii și obiecte de artă în valoare de 100.000 euro.

„Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate iniţial de municipalitate, instanța a stabilit că aceste costuri sunt în sarcina Municipiului București. După ce Municipalitatea face aceste lucrări de demolare, va solicita ca aceste costuri să fie suportate de proprietarul clădirii, care a edificat în baza unei autorizații ilegale și Primarul Sectorului 1, care a emis această autorizație ilegală”, a transmis Primăria Capitalei, într-un răspuns pentru Mainnews.ro.

Când va fi gata demolarea

Potrivit Primăriei Capitalei, după stabilirea costurilor estimative urmează să fie lansată o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de demolare.

Proiectarea va dura, cu aproximație două sau trei luni, iar execuția lucrărilor un an.

Istoric Cathedral Plaza

–         Februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an.

–         Aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii.

–         Iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată.

–         Iulie 2011 – Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.

–         Iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

–         Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW