Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un dezvoltator imobiliar a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, fondată de Nicușor Dan / Reacția primarului: Este un fenomen care ține de statul de drept

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 21 decembrie 2023 Etichete: , ,

Dezvoltatorul imobiliar One Mircea Eliade Properties a obținut în instanță dizolvarea Asociației Salvați Bucureștiul, fondată de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, relatează HotNews.ro. Decizia a fost pronunțată de Judecătoria Sectorului 5, pe 20 decembrie, și nu este definitivă.

Victorie de etapă importantă a așa-numiților dezvoltatori imobiliari. După ce ani de zile a luptat pentru urbanism responsabil în București și a obținut în instanță anularea a numeroase decizii care ar fi distrus clădiri de patrimoniu, parcuri și alte spațiile verzi, Asociația Salvați Bucureștiul este amenințată cu desființarea. Firma One Mircea Eliade Properties, parte grupului One, cel mai mare dezvoltator imobiliar din București, a reușit să obțină în instanță dizolvarea ONG-ului.

„Admite cererea principală având ca obiect dizolvare persoană juridică, formulată de reclamanta One Mircea Eliade Properties S.R.L., în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Admite cererea de intervenţie principală având ca obiect dizolvare persoană juridică, formulată de intervenientul Călina Virgil, în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Dispune dizolvarea Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul. Dispune înscrierea menţiunii dizolvării Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul în Registrul special al asociaţiilor şi fundaţiilor ţinut de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti. Dispune parcurgerea procedurii de lichidare a asociaţiei. Numeşte lichidator, în vederea îndeplinirii operaţiunilor de lichidare a asociaţiei, societatea Fast Insolv IPUR. (…) Cu drept de apel, în termen de 30 zile de la comunicare, pentru părţi şi pentru Ministerul Public, care se depune la Judecătoria Sectorului 5 București.”, se arată în hotărârea instanței.

Nicușor Dan: Este total nerezonabil ca judecătorii să dispună cheltuieli de judecată de 100.000 lei într-un dosar în care se contestă un act administrativ

Într-o declarație acordată HotNews.ro, Nicușor Dan spune că este un fenomen general care ține de ce anume este statul de drept în România.

„Este din păcate un fenomen general care ține de ce anume este statul de drept în România, în care dezvoltatorii amenință cu cheltuieli de judecată uriașe asociațiile și cetățenii care le contestă proiectele. Și din păcate multe asociații și mulți cetățeni au fost intimidați și au renunțat la acțiunile pe care le-au desfășurat. Pe acest fenomen sunt mai multe lucruri de spus. În primul rând consider total nerezonabil ca judecătorii să dispună cheltuieli de judecată de 100.000 lei într-un dosar în care se contestă un act administrativ, dacă se întâmplă ca cine contestă să piardă. Din păcate nu am văzut o reacție a societății civile când lucrurile astea s-au întâmplat. De exemplu, Asociația Miliția Spirituală, care activa în spațiul civic de cel puțin 15 ani a fost desființată prin acțiunea unui dezvoltator. Apoi, nu am văzut o preocupare pentru mulți oameni care au bani și ar putea să susțină acestea asociații care desfășoară astfel de acțiuni civice. Practic am ajuns în situația în acre nu mai există asociații care să conteste proiecte imobiliare, ceea ce este un lucru foarte grav”, a declarat Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

Potrivit sursei citate, dacă decizia va rămâne definitivă, procesele intentate de asociație se încheie. Acestea vizează salvarea a mai multe hectare de spațiu verde și a unor zone cu clădiri vechi, de patrimoniu.

„Legat de Salvați Bucureștiul, eu am plecat de acolo când am devenit primar, nu știu foarte bine ce se întâmplă, probabil că este tot o chestiune de cheltuieli de judecată pe care Asociația nu a putut să le plătească. Ce cunosc din activitatea Salvați Bucureștiul, litigii din care și Primăria București este parte în momentul de față, este că ei au mai multe litigii importante în desfășurare care ar dispărea dacă Asociația ar dispărea, printr-o hotărâre definitivă a instanței. Ei au obținut în instanță anularea PUZ Parcul Tineretului, prin care au fost aprobate mai multe blocuri în acest parc, procesul este la recurs. Practic s-ar pierde undeva la 20 ha de spațiu verde. Sunt litigii care vizează Cathedral Plaza, Kiseleff 45 sau Grădinile Versailles, cum sunt cunoscute, unde se dorește construirea unor blocuri, Visarion 8, un bloc ilegal de pe strada Zborului, Hala Matache, asta este ce îmi aduc aminte”, a explicat Nicușor Dan.

Ana Ciceală: Vorbim de principii anti-stat de drept și anti-democratice

La rândul său, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro, Ana Ciceală, consilier general USR, a explicat că Uniunea Europeană a inițiat o legislație pentru a proteja ONG-urile de procesele intentate de către mari companii.

„Procese din acestea strategice ale unor actori privați împotriva participării publice prin ONG-uri și a jurnaliștilor se întâmplă în toate statele și poartă denumirea de SLAPP. Tocmai de aceea Uniunea Europeană a inițiat legislație anti-SLAPP, încât astfel de procese strategice ale privaților care vor sa pună pumnul în gura cetățenilor reprezentați de asociații sau de jurnaliști. Tocmai pentru ca interesul public pentru un mediu curat, pentru buna informare cu privire la guvernanță, pentru cauze sociale și anti-discriminare să primeze, conform contractului social al oricărui stat, să primeze. Vorbim de principii anti-stat de drept și anti-democratice pe care nici măcar SUA, cu corporații gigant și probleme reale în justiție vizavi de comportamentul acestora, nu își permite să le promoveze”, a declarat Ana Ciceală.

Ana Ciceală susține că este un lucru absolut firesc ca ONG-urile care inițiază acțiuni în justiție să mai și piardă unele dintre acestea, însă nu ar trebui să riște dizolvarea din această cauză.

„Pe de altă parte, din știința mea deja multe asociații bucureștene care apară în instanță interesul public de câteva zeci de ani, se confruntă cu astfel de procese. Sper ca justiția să ia deciziile corecte și legale și să nu dea curs acestei tentative de a stopa acțiunile posibile ale ONG-urilor românești, dizolvându-le. Evident că la 200 de procese, nu vei câștiga 100% din ele însă important ar fi în opinia mea să poți să ai și acces la justiție în continuare, așa cum spune legislația românească și comunitară. Să nu fii radiat ca entitate fiindcă ai pierdut un proces din sute în care voiai să salvezi de la distrugere un spațiu verde sau un parc și cereai de fapt respectarea legii”

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii