Sunday, May 5, 2024
Jurnalism corect


Victor Pițurcă neagă orice implicare în scandalul măștilor neconforme: S-au scris bazaconii

By Vîrban Robert , in Justitie Stirile zilei , at 1 februarie 2023 Etichete: , ,

Pus sub acuzare de Direcția Națională Anticorupție în dosarul măștilor neconforme, Victor Pițurcă a negat orice implicare. Fostul selecționer al echipei naționale de fotbal a României a recunoscut însă că s-a întâlnit cu directorul Romarm, Gabriel Țuțu, aflat la rândul său în colimatorul anchetatorilor, subliniind faptul că discuția ar fi vizat cu totul altă chestiune. 

Victor Pițurcă a fost reținut luni, 30 ianuarie, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție și ulterior plasat sub control judiciar.

„Într-un context asemănător, în perioada martie – aprilie 2020, Țuțu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achiziții introducerea într-un circuit comercial pentru livrarea măștilor neconforme către Ministerul Apărării a unui prieten de-ai săi, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță. În schimbul acestor „servicii” suspectul Gabriel Țuțu ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens”, arată DNA.

Pițurcă se apără

De cealaltă parte, Pițurcă neagă că ar fi intervenit pe lângă directorul Romarm pentru bunul mers al afacerii, însă recunoaște că a mers la acesta în birou.

„S-au scris atâtea bazaconii care nu au nimic comun cu adevărul. Cum că aș fi oferit bani, că aș fi fost într-o afacere cu persoana care a luat acele mașinării. (n.r. – Pe directorul Romarm, Gabriel Țuțu) l-am văzut o singură dată, la el la birou. Nu am nicio legătură cu el. Nu mai avem voie să mergem în birou la cineva? L-am cunoscut împreună cu băiatul meu și cu altcineva. Nu am vândut nicio mască. MApN a cumpărat de la acea firmă 4-5 produse. (…) După niște săptămâni am vrut să merg și eu să cunosc cine este în această afacere. Eu am luat fosta fabrică de armament de la Filiași și am crezut că putem face o afacere. Eu voiam să vând acea fabrică, el mi-a propus altceva.”, a declarat miercuri, 1 februarie, Victor Pițurcă, la ieșirea din sediul Poliției, unde a trebuit să efectueze formalitățile din cadrul măsurii controlului judiciar.

Pițurcă susține că singura sa legătură cu această schemă ar fi faptul că l-ar fi împrumutat pe fiul său pentru achiziția de măști și echipamente de producție din China.

„A fost implicat pentru că a investit bani. Banii care au intrat in firmă erau banii mei. Băiatul meu a vrut să intre în această afacere. În dosar este vorba despre altcineva care ar fi făcut aceste lucruri. Singura probă este că am stat jumătate de oră la acest domn. (…) Probabil acel om avea alte probleme. S-au cumpărat aceste produse vândute MApN, măști… Nu am dat nicio declarație, nu am semnat nimic pentru că sunt complet nevinovat și consider că este un mare abuz. Firma cu care s-a asociat fiul meu a adus aceste produse din China. Firma care a venit cu afacerea a luat 40% din profit Eu i-am trimis banii lui Alex, Alex a trimis banii în China”, a declarat Victor Pițurcă.

Pe de altă parte, fostul selecționer a transmis sus și tare că nu va face denunțuri în fața anchetatorilor.

„A mai apărut că aș fi dat în gât pe cineva. Victor Pițurcă nu va face niciodată așa ceva, stați liniștiți”, a afirmat Pițurcă.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii