Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un cimitir din Republica Moldova, unde sunt înhumați sute de eroi români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost vandalizat

By Matthew Garvey , in Republica Moldova Stirile zilei , at 9 aprilie 2022

Un cimitir din Republica Moldova, unde sunt înhumați peste 300 de eroi români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, a fost vandalizat, sâmbătă, 9 aprilie, a informat Poliția Republicii Moldova. Ambasada României de la Chișinău a condamnat cu fermitate actul „iresponsabil și provocator” și cere autorităților să ia măsuri ferme și imediate împotriva făptașilor.

Potrivit autorităților, cimitirul din Fălești a fost vandalizat în dimineața zilei de sâmbătă, iar pe crucile unor eroi români au fost aplicate „mai multe simboluri interzise”.

În acest context, oamenii legii au dispus și întreprind un șir de măsuri speciale de investigație și urmărire penală la identificarea și reținerea persoanelor care au comis infracţiunea de vandalism. Inspectoratul General al Poliției condamnă ferm aceste fapte ilicite și provocatoare și întreprinde toate măsurile de localizare și pedepsire a făptașilor”, potrivit Poliției Republici Moldova.

(Sursă foto: Zdg.md)

Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat și a catalogat gestul drept „un act iresponsabil și provocator”.

Între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova a fost semnat, la 3 martie 2012, Acordul privind regimul juridic al mormintelor de război românești situate pe teritoriul Republicii Moldova, prin care este reglementată protejarea mormintelor de război româneşti şi dreptul la odihnă veşnică al militarilor români căzuţi în luptă şi al victimelor civile române ale războiului”, potrivit Ambasadei României în Republica Moldova.

Și Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova a condamnat actele de vandalism care au avut loc sâmbătă la Cimitirul Eroilor Români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial din localitatea Fălești.

Vandalizarea acestor monumente funerare reprezintă un atac barbar și o provocare la adresa întregii societăți. Condamnăm cu fermitate această acțiune iar instituțiile abilitate ale Republicii Moldova vor investiga aceste cazuri revoltătoare de vandalism într-un mod cât mai transparent și operativ”, potrivit unui comunicat transmis de MAEIA.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/un-cimitir-din-republica-moldova-unde-sunt-inhumati-sute-de-eroi-romani-cazuti-in-cel-de-al-doilea-razboi-mondial-a-fost-vandalizat/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *