Friday, April 19, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis anunță că PNRR a primit undă verde de la Comisia Europeană

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 27 septembrie 2021 Etichete: , ,

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni, 27 septembrie, că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României a fost aprobat astăzi de Comisia Europeană.

„Salut anunțul făcut de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care a primit undă verde de la Comisia Europeană chiar astăzi.

Aprobarea sa reprezintă un moment simbolic de o mare importanță pentru viitorul țării noastre. Acest plan este rezultatul unui dialog intens cu Comisia Europeană din ultimele luni, dar și un efort colectiv instituțional fără precedent. A fost un proces laborios, care a presupus multă muncă. Le mulțumesc celor care au contribuit”, a declarat Klaus Iohannis luni, 27 septembrie.

Șeful statului a punctat că aprobarea PNRR este doar o victorie de etapă:

„Finalizarea lui şi aprobarea de către Comisie e doar o victorie de etapă. A fost făcut un pas important către ceea ce vrem să implementăm în România în următorii ani. Vreau să fim pregătiţi pentru etapa cea mai importantă: demararea şi finalizarea reformelor. Cu aceste fonduri putem schimba România în profunzime.

PNRR este un instrument important pentru România. Ne oferă resursele pentru investiţii şi resurse structurale. Investiţiile în sănătate sunt un pilon definitoriu al fondurilor. Din folosirea acestor fonduri pacienţii vor beneficia de îngrijiri de calitate”, a completat președintele Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI Florin Cîțu, după aprobarea PNRR: Vom avea o economie puternică de care vor beneficia toți românii

La rândul său, Ursula von der Leyen a vorbit despre PNRR și despre domeniile în care vor fi investiți banii.

„Astăzi, Comisia Europeană a dat undă verde pentru PNRR. Vreau să vă felicit pentru acest lucru și pentru cooperarea din ultimele luni. Planul României ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele. 41% din acest buget susține energia verde și vor fi investiții strategice, de exemplu în transporturi, pentru căi ferate moderne sau pentru metrou.

Trebuie să asigurăm accesul cetățenilor la medicină de calitate. Vor fi investiții pentru spitale moderne, inclusiv pentru Spitalul Universitar de Urgență. Planul României îndeplinește toate criteriile care au un standard ridicat, investiții, digitalizare, energie verde și, desigur, bani pentru a rezolva problemele de infrastructură”, a declarat Ursula von der Leyen.

Șefa CE, Ursula von der Leyen, se află luni la București, pentru a prezenta evaluarea Planului Național de Redresare și Reziliență, prin care România va putea accesa 29,2 miliarde euro – 14,2 miliarde granturi și 15 miliarde euro credite – până în anul 2026.

La ora 16:00, ea a fost primită la Palatul Cotroceni de şeful statului, iar la ora 16:50 a avut o întrevedere cu prim-ministrul Florin Cîţu, la Palatul Victoria. Apoi, cei trei au mers la Spitalul Universitar București, care ar putea beneficia de finanțare prin Mecanismul de redresare și reziliență.

Pe ce se duc banii din PNRR

Până în anul 2026 ar urma să fie modernizată calea ferată pe o lungime de 311 km, pe 110 km se va realiza electrificare, iar pe 2.535 km vor fi efectuate reînnoiri și reparații pentru ridicarea restricțiilor de viteză. Vor fi achiziționate 12 trenuri alimentate pe hidrogen, 20 de trenuri electrice iar 30 de locomotive și 100 de vagoane vor fi modernizate.

Prin acest mecanism ar urma să fie finanțată construirea a 434 km de autostradă: 324 km din Autostrada Moldova (A7), de la Ploiești până la Pașcani, tronsoanele Târgu-Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Pașcani din „Autostrada Unirii”, Margina-Holdea, în lungime de circa 9 km, sectorul lipsă din A1 Lugoj-Deva și tronsonul de 42 km Nădășelu-Poarta Sălajului din Autostrada Transilvania, aflat în prezent în execuție.

Planul Național de Redresare și Reziliență poate fi consultat aici

Foto: Administrația Prezidențială

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com