Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Un avion de spionaj al SUA a zburat deasupra Mării Negre înainte de atacul care a dus la scufundarea crucișătorului Moskva

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 aprilie 2022

Un avion militar ce aparține de Statele Unite ale Americii a survolat spațiul aerian al României și al Mării Negre cu câteva ore înainte ca Armata Ucrainei să lanseze atacul aerian care a dus la scufundarea crucișătorului Moskva, relatează publicația britanică The Times.

Este vorba de avionul Boeing P8 Poseidon, cel mai sofisticat aparat de zbor din dotarea SUA care este specializat în vânarea submarinelor și a navelor de război inamice, ce costă aproximativ 330 de milioane de dolari.

Deși nu există date declasificate în ceea ce privește capacitățile acestui avion militar, experții din domeniu au precizat că poate cartografia o zonă radar de 10.000 de metri pătrați de la o distanță de 354 de kilometri.

În ziua în care crucișătorul Moskva a fost lovit de rachetele trimise de Ucraina, jurnaliștii britanici susțin că aparatul de zbor al SUA s-a aflat la o distanță de aproximativ 170 de kilometri de nava rusă.

Un oficial din Pentagon a confirmat că SUA a avut mai multe misiuni prin care a patrulat deasupra României pentru a asigura protecția Flancului Estic al NATO și a Mării Negre, în timp ce Lloyd Austin, secretarul de stat pe Apărare, a spus că serviciile secrete SUA furnizează informații armatei ucrainene.

Traseul aeronavei militare SUA

Pe 13 aprilie, P8 Poseidon a decolat de la baza militară din Sigonella, situată în Italia, fiind detectat de radare în jurul orei 13:32, deasupra Mării Mediterane.

Ulterior, a intrat în spațiul aerian al României și la ora 15:27 a fost surprins deasupra localității Valea Nucarilor, situată în apropierea graniței cu Ucraina.

A dispărut de pe radare pentru următoarele 3 ore și a reapărut la 18:23 deasupra localității Casimcea, la aproximativ 60 de kilometri față de ultima localitate unde a fost surprins.

După alte 19 minute, aeronava a dispărut iar de pe radare și a reapărut în zona localității Abrud la ora 19:24, de unde s-a întors la baza aeriană de la Sigonella.

Experții în Apărare susțin că piloții aeronavei Boeing P8 Poseidon pot închide transmițătorul care furnizează date exacte în ceea ce privește locația aparatului de zbor atunci când intră într-o zonă de conflict.

Jurnaliștii britanici au scos în evidență că primele informații legate de atacul aerian asupra crucișătorului Moskva au apărut în jurul orei 20:42, fiind confirmate la nivel oficial 2 ore mai târziu, la 22:31.

Context

În seara zilei de 13 aprilie, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră, Maksym Marchenko, a anunțat că nava amiral a flotei rusești din Marea Neagră, Moskva, a fost lovită de două rachete de croazieră anti-navă de fabricație ucraineană Neptun.

Este vorba despre nava care, în luna februarie, le-a cerut grănicerilor de pe Insula Șerpilor să se predea. Răspunsul acestora a intrat în istorie – „Navă de război rusească, du-te dracului!”.

Pe 14 aprilie, autoritățile din Federația Rusă au venit cu mai multe explicații prin care susțineau că Moskva a fost avariată după ce muniția de la bord a explodat sau că a fost lovită de o furtună care a avut loc pe Marea Neagră.

Ulterior, guvernatorul regiunii din jurul portului Odesa de la Marea Neagră a precizat că „a fost confirmat faptul că crucișătorul de rachete Moskva a mers astăzi exact acolo unde soldații de frontieră de pe Insula Șerpilor i-au spus să meargă”.

În noaptea dintre 14 spre 15 aprilie, nava-amiral a flotei ruse s-a scufundat în Marea Neagră. Deși Federația Rusă nu a publicat date în ceea ce privește bilanțul victimelor, presa occidentală susține că numărul deceselor în rândul marinarilor de pe crucișătorul Moskva ar fi de nivelul sutelor.

Sursă foto: Ukraine Weapons Tracker / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *