Friday, July 5, 2024
Jurnalism corect


UE investește 3 miliarde de euro în sistemele energetice din România pentru neutralitate climatică

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 25 iunie 2024 Etichete:

UE investește 3 miliarde de euro din profiturile comercializării certificatelor de emisii pentru sisteme energetice mai curate în zece țări din UE, din Fondul pentru modernizare, cu scopul de a atinge neutralitatea climatică până în 2050.

Uniunea Europeană a alocat 2,967 miliarde EUR prin intermediul Fondului pentru modernizare, pentru a sprijini 39 de proiecte energetice în zece state membre. Această investiție semnificativă vizează modernizarea sistemelor energetice, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectoarele energiei, industriei și transporturilor, și îmbunătățirea eficienței energetice.

Statele beneficiare ale primei plăți din 2024 sunt: Bulgaria (65,2 milioane EUR), Croația (52 milioane EUR), Cehia (835,2 milioane EUR), Estonia (24,1 milioane EUR), Ungaria (76,8 milioane EUR), Letonia (26,8 milioane EUR), Lituania (59 milioane EUR), Polonia (697,5 milioane EUR), România (1,095 miliarde EUR) și Slovacia (35 milioane EUR). Proiectele finanțate se concentrează pe producerea de energie electrică din surse regenerabile, utilizarea și instalarea de surse de energie regenerabile, modernizarea rețelelor energetice și eficiența energetică.

Fondurile provin din veniturile generate de schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), această plată reprezentând cea mai mare sumă distribuită până în prezent prin intermediul Fondului pentru modernizare. De la începutul anului 2021, totalul cheltuielilor efectuate prin acest fond a ajuns la 12,65 miliarde EUR. Investițiile au rolul de a ajuta statele membre să își atingă obiectivele în materie de climă și energie, și anume neutralitatea climatică până în 2050.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW