UE are un „plan B” în cazul în care Ungaria se opune prin veto unui ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina
Uniunea Europeană va fi capabilă să ocolească orice veto ungar și să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro (53,4 miliarde de dolari), au declarat oficiali din cadrul blocului, în timp ce Kievul se luptă să respingă invazia Rusiei, după 21 de luni de război, potrivit Reuters.
Executivul blocului a propus extinderea sprijinului bugetar pentru a ajuta Ucraina să plătească salariile și să facă față altor cheltuieli, în timp ce conflictul se prelungește, iar cele 27 de state membre ale UE urmează să voteze pachetul de măsuri la summitul din 14-15 decembrie de la Bruxelles.
Există temeri că ajutorul financiar acordat Ucrainei s-ar putea confrunta cu obstacole din partea premierului ungar Viktor Orban, din cauza legăturilor sale strânse cu Moscova și a obiecțiilor din trecut față de un sprijin similar. Îngrijorarea este că este necesar sprijinul unanim al tuturor statelor membre ale UE pentru astfel de plăți din bugetul comun al UE.
Ca răspuns la întrebări, purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a sugerat că ajutorul financiar pentru Ucraina ar trebui să fie separat de bugetul UE. El a subliniat necesitatea unei noi strategii pentru Ucraina în cadrul UE și a afirmat că toate deciziile financiare ar trebui să se alinieze la această strategie.
„Ungaria riscă să își forțeze prea mult norocul. Am prefera să îi avem la bord, dar vine un moment în care oamenii se satură că Budapesta îi ține pe toți ostatici. Soluția de avarie este obositoare, dar o avem dacă este nevoie”, a declarat un oficial UE.
Un al doilea oficial UE, care a vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului, a fost de acord „Problema banilor pentru Ucraina va fi rezolvată într-un fel sau altul, Kievul va primi sprijinul UE”, a declarat oficialul.
În anul precedent, Ungaria și-a exercitat dreptul de veto asupra unei propuneri comparabile de acordare a unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro Ucrainei în 2023. În urma unor negocieri extinse, Budapesta a consimțit în cele din urmă la acest pachet, susținând că a obținut concesii din partea UE în ceea ce privește ajutorul acordat Ungariei. Au existat indicii că UE va recurge la o soluție de compromis pentru a asigura aprobarea propunerii chiar și fără aprobarea deplină a Ungariei.
FOTO: Pixabay
Comentarii