Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Judecătorii decid dacă guvernatorul BNR a colaborat cu Securitatea | Isărescu este acuzat că a dat, sub numele „Manole”, informații despre românii care se plângeau de frig și foame – DOCUMENT

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 18 septembrie 2020 Etichete: , , ,

La Curtea de Apel București începe, vineri, procesul prin care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) cere constatarea calității de colaborator al Securității în ceea ce îl privește pe Mugur Isărescu. Guvernatorul BNR ar fi colaborat din 1979 până în 1989 cu fosta Securitate, perioadă în care ar fi oferit note informative despre două persoane care au făcut comentarii negative la adresa nivelul de trai din România acelor vremuri, se arată în cererea adresată instanței de către CNSAS.

UPDATE: Procesul a fost amânat pentru data de 30 octombrie, în urma unei cereri de intervenție care a fost depusă.

ȘTIREA INIȚIALĂ:

„În legătură cu atitudinea din ultimul timp a I.D., sursa poate relata: 1. Are răbufniri destul de dese de nemulțumire față de aspecte sociale precum: transportul în comun din Drumul Taberei (acuzat ca ii răpește mai mult de o ora); încălzirea locuinței în care trăiește; aprovizionarea cu alimente; programele de televiziune. Are tendința de a face comparații cu situația din alte țări. 3. Sursa a constatat o accentuare evidenta a manifestărilor de nemulțumire, după ce a divorțat,” se arată în cererea trimisă de CNSAS către Curtea de Apel București.

Într-o altă notă, guvernatorul BNR ar fi oferit informații Securității despre un anume D.W., despre care ar fi spus că „În discuții a menționat dificultățile întâmpinate de membrii comunității diplomatice din București în această iarnă (în legătură cu asigurarea gazelor și căldurii). A arătat că diplomații acreditați la București își exprimă nedumerirea în legătură cu acest lucru, întrucât de regulă membrii corpului diplomatic sunt protejați în orice țară, în România însă ei au stat în condiții mai dificile decât populația. A manifestat interes față de eventualele măsuri care vor fi luate în România pentru depășirea acestor dificultăți”.

VEZI AICI documentul CNSAS cu acuzațiile lansate la adresa lui Mugur Isărescu.

Foto: Inquam Photos / Alexandra Pandrea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW