Saturday, April 13, 2024
Jurnalism corect


Statele UE au nevoie de o poziție comună privind rușii care sosesc la granițe

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Uniunea Europeană (UE) va trebui să stabilească o poziție comună cu privire la cererile de intrare ale rușilor care fug din țara lor din cauza războiului din Ucraina, a transmis joi, 22 septembrie, Executivul blocului comunitar.

Comisia Europeană a precizat, însă, că statele membre vor trebui să evalueze cererile de la caz la caz, ținând cont de legislația privind drepturile fundamentale și procedura de azil.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Peter Stano, a luat notă de rapoartele potrivit cărora numeroși ruși au încercat să părăsească țara după ce președintele Vladimir Putin a anunțat miercuri o mobilizare parțială. El a precizat că jumătate de milion de persoane au plecat de la invazia Ucrainei din februarie.

„Au avut loc proteste în mai multe orașe din Rusia”, a declarat el în cadrul unui briefing de presă.

„Noi, ca Uniune Europeană, în principiu, suntem solidari cu cetățenii ruși care au curajul și îndrăzneala de a-și arăta opoziția față de ceea ce face regimul, mai ales când vine vorba de acest război ilegal din Ucraina”, a adăugat el.

Un alt purtător de cuvânt a declarat că, atunci când vine vorba de cererile de intrare la frontierele UE, aceasta „trebuie să se desfășoare în conformitate cu legislația UE”, ceea ce include respectarea drepturilor fundamentale și a întregii legislații în vigoare pentru procedurile de azil.

„Având în vedere această situație fără precedent, statele membre vor analiza aceste cazuri de la caz la caz”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Un al treilea purtător de cuvânt a declarat: „Va trebui să avem o poziție comună la nivelul UE” cu privire la problema cererilor, având în vedere că ar putea exista un număr mare de cereri de intrare din partea Rusiei.

CITEȘTE ȘI LIVE Ziua 211 / ISW: Mobilizarea nu va genera o capacitate de luptă suplimentară semnificativă

Foto: Pixabay

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW