Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

UE a aprobat pachetul de sancțiuni pentru Rusia: Vor afecta foarte mult Moscova

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 22 februarie 2022

Uniunea Europeană (UE) a aprobat marți, 22 februarie, pachetul de sancțiuni ce vor fi aplicate Rusiei, după ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, a semnat decretele de recunoaștere a așa-zisei independențe a republicilor separatiste Donețk și Lugansk din Ucraina.

Sancțiunile vizează 351 de membri ai Dumei de Stat care au votat în favoarea recunoașterii de către Rusia a autoproclamatelor republici populare Donețk și Lugansk, notează Euronews.

De asemenea, blocul comunitar va sancționa 27 de persoane și entități acuzate de destabilizarea Ucrainei, de desfășurarea de campanii de dezinformare și de acordarea de sprijin financiar celor două regiuni separatiste.

The bloc will also punish 27 individuals and entities accused of destabilising Ukraine, waging disinformation campaigns and providing financial support to the two separatist regions.

Celor vizați de sancțiuni le vor fi înghețate activele și vor avea interdicție de călătorie, ceea ce înseamnă că nu vor avea voie să intre sau să tranziteze teritoriul UE.

„Aceasta este o escaladare clară a agresiunii rusești împotriva Ucrainei. Ne demonstrăm determinarea de a răspunde cu fermitate la ultimele evoluții ale situației”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene.

Noul pachet de sancțiuni include, de asemenea, restricții asupra băncilor și organismelor guvernamentale rusești care limitează accesul acestora la piețele financiare și de capital ale UE și blochează datoria suverană a Rusiei.

Comerțul dintre țările UE și regiunile separatiste va fi, de asemenea, întrerupt „pentru a ne asigura că cei responsabili simt cu adevărat consecințele acțiunilor lor ilegale și agresive”.

În acest fel, blocul vrea să împiedice Moscova să strângă fonduri suplimentare care ar putea fi folosite pentru a finanța campania militară care a început în estul Ucrainei.

UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei, reprezentând 37,3% din comerțul total de bunuri al țării în 2020, potrivit Comisiei Europene. Blocul primește peste 40% din gazele și 26% din petrolul său din Rusia, o dependență pe care oficialii s-au grăbit în ultimele săptămâni să o atenueze prin achiziționarea de gaze naturale lichefiate (GNL) din țări precum Norvegia, Qatar și Azerbaidjan.

Borrell a lăudat, de asemenea, decizia Germaniei de a opri procesul de certificare a Nord Stream 2, controversatul gazoduct care ar aduce gaz rusesc suplimentar în Europa.

Noile sancțiuni au fost adoptate în unanimitate de toate cele 27 de state membre ale UE la sfârșitul unei reuniuni extraordinare a miniștrilor afacerilor externe de la Paris.

Borrell a recunoscut că blocul „ar fi putut merge și mai departe” cu sancțiunile, dar că au fost necesare compromisuri, pentru a acomoda pozițiile tuturor țărilor. El a precizat că blocul este pregătit să impună sancțiuni suplimentare dacă situația de la graniță se deteriorează și devine mai violentă.

„Nu am vrut să dăm pe față toate cărțile de la început”, a puinctat diplomatul, calificând pachetul de măsuri de marți drept „un prim pas”.

El a confirmat că Putin nu se află pe lista celor vizați de noile sancțiuni. „Sancțiunile vor afecta Rusia și o vor afecta foarte mult”. a punctat Josep Borrell.

Context

Parlamentul rus a aprobat marți, 22 februarie, solicitarea președintelui Vladimir Putin de a folosi trupe militare în afara granițelor țării.

Liderul Rusiei a declarat, marți, în cadrul unei conferințe de presă, că Acordul de la Minsk, prin care Rusia garanta că respectă integritatea teritorială a Ucrainei, „nu mai există”, dând vina pe autoritățile de la Kiev.

Președintele Federației Ruse a cerut guvernului de la Kiev să renunțe la dorința de a adera la NATO, menționând că decizia de intrare a trupelor ruse în Ucraina va fi luată în funcție de escaladările situației de securitate.

Putin a anunțat luni, 21 februarie, că recunoaşte independenţa regiunilor separatiste ucrainene Doneţk şi Lugansk.

La scurt timp după ce Putin a semnat decretele de recunoaștere a așa-zisei independențe a republicilor separatiste Donețk și Lugansk, trupele ruse au pătruns în regiune sub pretextul unei misiuni de menținere a păcii.

În paralel, Uniunea Europeană și Marea Britanie au anunțat că au stabilit o serie de sancțiuni îndreptate împotriva Rusiei.

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *