Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


UDMR şi Grupul minorităţilor naţionale se alătură pactului pe justiţie, propus de Klaus Iohannis

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Politic Stirile zilei , at 22 iulie 2019 Etichete: , ,

UDMR şi Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale vor semna, marţi, într-o ceremonie publică organizată la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României propus de preşedintele Klaus Iohannis.

Pactul Național a fost propus de președintele Klaus Iohannis tuturor partidelor politice, imediat după alegerile europarlamentare din 26 mai.

Pe 13 iunie, preşedintele Klaus Iohannis şi preşedinţii PNL – Ludovic Orban, USR – Dan Barna, PRO România – Victor Ponta şi PMP – Eugen Tomac au semnat, la Palatul Cotroceni, Acordul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României.

Opoziția, PSD și ALDE, nu a semnat pactul propus de președintele României. La acea dată, PSD a spus că ar fi de acord cu acest pact, însă a pus și condiții.

UDMR nu a semnat la acea dată acordul, pentru că liderul formațiunii, Kelemen Hunor, nu era în țară.

Ce prevede Acordul

În Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României, partidele semnatare, respectiv PNL, USR, PRO România și PMP, se angajează să atingă următoarele obiective:

Transpunerea în legislație a interdicției privind amnistia și grațierea pentru infracțiuni de corupție.

De asemenea, pactul mai prevede și interdicției adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare corelată cu dreptul altor autorități constituționale de a sesiza direct Curtea Constituțională cu privire la ordonanțe.

Transpunerea în legislație a măsurilor necesare asigurării integrității în funcțiile publice.

Revizuirea legilor justiției, inclusiv a ordonanțelor de urgență prin care au fost modificate, în deplin și strict acord cu avizele Comisiei de la Veneția, a Consiliilor Consultative ale Judecătorilor și Procurorilor Europeni, precum și a rapoartelor Comisiei Europene și GRECO.

Adoptarea modificărilor aduse Codului penal și Codului de procedură penală numai cu respectarea deplină a recomandărilor Comisiei de la Veneția și Comisiei Europene.

De asemenea, ne angajăm să transpunem în legislație, în cel mai scurt timp, măsurile necesare asigurării – atât în țară, cât și în străinătate – a exercitării depline și efective a dreptului de vot de către cetățenii români.

NOI, semnatarii acestui acord politic național, ne angajăm ca în toate luările publice de poziție și în acțiunile întreprinse să sprijinim aprofundarea integrării în Uniunea Europeană și consolidarea proiectului european, precum și întărirea relației transatlantice, neexistând nicio incompatibilitate între continuarea integrării europene și aprofundarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, și să nu ne exprimăm contrar acestor linii de acțiune, principii și valori esențiale pentru România și cetățenii săi”, se arată în textul Acordului politic național.

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *