Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Negocierile PNL-PSD pentru formarea unui nou guvern, reluate / Florin Cîțu: Sper că discutăm despre propunerea de premier

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 14 noiembrie 2021

Negocierile dintre PSD și PNL pentru formarea unui nou executiv au fost reluate duminică, 14 noiembrie, cu discuții legate de programul de guvernare și numele viitorului prim-ministru. Florin Cîțu a precizat că speră ca în întâlnirea de duminică să fie tranșat numele viitorului premier, pentru a demara consultările cu președintele Klaus Iohannis.

Trebuie să ne înţelegem întâi pe partea de guvernare, pentru că de aici pornim. După ce avem un program de guvernare cu care toţi suntem de acord, putem să discutăm şi despre ministere”, a declarat Florin Cîțu, înainte de negocierile de duminică, întrebat dacă, în cadrul discuțiilor, va fi ales viitorul premier.

Președintele PNL a precizat că și-ar fi dorit ca discuțiile pe tema programului de guvernare să fie finalizate sâmbătă.

Eu sper că putem să discutăm astăzi despre propunerea de premier şi apoi să mergem cu această propunere la preşedintele României”, a adăugat premierul interimar.

Negocierile de duminică se poartă pe mai multe capitole din programul de guvernare, precum munca și finanțele, principalele măsuri rămase de discutat fiind creșterea pensiilor și alocațiilor, și justiția. Principala temă de discuție pe justiție este desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Eu zic că am avansat acolo, facem progres. Este clar că încă toţi avem avizul Comisiei de la Veneţia, sau opinia Comisiei de la Veneţia şi de acolo pornim(…)Ceea ce cu toţii am agreat, şi noi şi social-democraţii, este că trebuie să respectăm MCV. Dacă nu respectăm MCV nu mai putem să discutăm despre intrarea în Schengen şi atunci de aici vorbim, trebuie să găsim o soluţie pentru a respecta MCV”, a precizat președintele PNL.

La finalul negocierilor de sâmbătă, Marcel Ciolacu a spus că programul de guvernare al viitorului executiv PSD-PNL-UDMR este gata în proporție de 95%. Florin Cîțu a precizat că discuțiile vor fi reluate duminică pentru a putea ajunge la acorduri în ceea ce privește domeniile justiției, muncii și finanțelor.

PSD ar fi renunțat la impozitarea progresivă, aspru criticată de PNL, în timp ce liberalii ar fi cedat presiunilor social-democraților și ar fi de acord cu reluarea acordării voucherelor de vacanță pentru bugetari, în valoare de 1.450 de lei, folosite doar în stațiuni balneo-climaterice și agroturism, potrivit unor surse Main News.

Sursă foto colaj: Inquam Photos

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *